ZONE3000

понад 1500 спеціалістів
Харків, Львів, Дніпро

15 травня 2024 18:35

Vladimir Nechipor, Software Developer з 2018 року

Пропрацював в компанії майже 10 років. TLDR: йдіть сюди, не пошкодуєте.
Матиму дещо міксований відгук через різний тип позицій на яких працював.

Billing CS — тех.підтримка (2014-2015) Загалом це складна позиця для «молодих». Прекрасно підходить для студентського підробітку/першої роботи, однак всерйоз розраховувати на довгу роботу тут не варто. Навіть якщо спочатку романтика нічних змін вас поглине — пройде до року і ви зміните свою думку: безпосередній вплив на здоров’я і концентрацію через відсутність нормального сну стає відчутний. Я пропрацював з нічними змінами 2 роки; з тих пір пройшло 7+ років а наслідки нікуди не ділись, якщо вчасно не покласти мене спатки то організм переходить у режим нічної зміни і все, можливість поспати втрачено. Також відчутний не дуже гарний вплив на серце, коротше не рекомендую довго затримуватись якщо у вас немає можливості уникати нічних змін.
Сама по собі робота доволі механічна, з мінімумом когнітивних зусиль і високою репетитивністю. 3-6 місяців і ви вже все знаєте. Якщо весь час хочеться чогось нового то через рік стане нудно. І на противагу — якщо ви просто хочете прийти відпрацювати за перевіреною схемою і піти додому то позиція саме для вас. Колектив часто молодий і незрілий з усіма плюсами і мінусами цього — багато інтриг, пліток, дружіння з кимось проти когось і утворення підгруп колективу. Коротше рівень студентських відносин. З плюсів — народ легкий на підйом і на «потусити» якщо подружитесь. На мою думку менеджмент був справедливий, компенсація підвищувалась вчасно і проактивно, без мого прохання. Відмічу що для цього потрібно було гарно робити свою роботу, проявляти ініціативу і в принципі цікавитись своїм заняттям. Нічого особливого не вимагається але якщо ви приходите просто відсидіти зміну то на підвищення компенсації за «вислугу років» сильно розраховувати не варто.

Billing SL — лідер зміни підтримки (2015-2016) Тут цікавіше. Проблеми з нічними нікуди не ділись однак мені вдалось звести їх до мінімуму (штук 5-6 в місяць). Робота цікавіша ніж просто CS бо з’являються натяки на творчість і необхідність приймати унікальні рішення, допомагати молодшим колегам, розширюється обсяг необхідних знань і загалом розуміти систему потрібно більше. Позиція лідерська і менеджерська тому без вміння правильно комунікувати з підлеглими — нікуди. Якщо вам пощастило і ваших якостей вистачило вирости до цієї позиції то тут можна і затриматись на деякий час.

NDA — (2016-2018) В 2016 році відбулась вилка рішень і мені було запропоновано або продовжити рух управлінською ланкою — в ТімЛіди і можливо далі (цього ми не дізнаємось) або сфокусуватись на технічному напрямку. Оскільки мені було завжди цікаво самому в усьому розібратись то я обрав технічний напрямок. Була створена позиція по взаємодії з командою закордонних розробників. По факту це найближче було до позиції «Product Owner» але дуже урізаного за функціональністю. Тоді компанія була ще не дуже зріла в плані контингенту розробників саме в Україні і цю позицію можна вважати перехідним етапом до створення справжнього відділу Technology. Тут я отримав досить велику самостійність і працював над покращенням інструментів роботи відділу CS. По-справжньому почав розбиратись в тому як взагалі працює Software Development. Мені без проблем компенсували курси розробки в LemonSchool Харкова хоча це і не було на 100% потрібним в роботі. Мені було просто «цікаво» і менеджмент пішов назустріч. Компенсація стабільно росла, нічні зміни на цій позиції вже були не передбачені. Мені дуже подобалось що компанія цінує мої зусилля і проактивно мене винагороджує.

PHP/JS/NodeJS Software Engineer (2018-2024) в момент коли в Україні повноцінно почали заводити команди розробників я скористався можливістю і попросився доєднатись до однієї з команд — хостингової, бо вона була дуже близька до того з чим я працював всі ці роки. Не дивлячись на те що я не мав жодного практичного досвіду розробки компанія знову пішла назустріч і я потрапив на позицію де Junior не був передбачений взагалі. Щоб виправдати довіру довелось неслабо «запотіти» бо як такого менторства і навчання молодших колег в компанії немає. Просто тому що всі кого я тут бачив знаходяться на рівні мінімум Strong Middle і вище, рівень взаємодії надзвичайно професійний і розвинений. Очевидно що з таким оточенням я мав змогу дуже швидко прогресувати саме як розробник ПЗ. Про відділ технології скажу що це справжня любов і я з сумом покинув компанію в 2024 щоб почати працювати над своїм власним проектом. Дружні відкриті відносини, високий професіоналізм, круті лідери. Високий рівень компенсації — в інших компаніях не мав нагоди працювати але згідно моїх досліджень — якщо працюєте гарно то компенсація може бути вище середньої по ринку, набагато. 25 днів відпустки і безлімітні лікарняні, доки були в офісі то і всілякі ніштяки типу чаю-кави-фруктів також були присутні. Після переходу на remote роботу компанія забезпечила абсолютно всім необхідним — ПК, монік, вебкамера, стілець.

Розробка ПЗ на совість — чистий код, рефакторим, покриваємо тестами. Канбан — без зайвих мітингів, але все ще з плануванням і пріоритизацією задач. Як розробнику працювати було комфортно. За час роботи розробником моя дружина (теж розробник) змінила 3 роботи в інших компаніях і на мою думку в інших конторах і близько умови не були настільки ж комфортні як тут. Рекомендую. До відбору нових девів підходять дуже ретельно і іноді це займає півроку+, однак дозволяє зберегти високий рівень команд. Проекти цікаві, звісно є легасі але його доволі небагато в команді де я працював. «Легасі» — це пхп 7.3. Загалом нові проекти тримаються на останньому слові технології. Symfony, PHP 8.2+, AWS, etc.
За 6 років девелопменту так і не вдалось знудитись. Весь час щось нове. Роботи багато і рівень входження доволі високий. Лише моя команда працювала з 10-20 не найменшими репозиторіями регулярно.

Загалом, як бачите з історії вище, поняття кар’єрного росту а також поняття «горизонтальних» переміщень присутнє. Компанія підтримує і заохочує розвиток. Якби мені так не кортіло спробувати щось новеньке і без роботи «на когось» то я б і надалі продовжував тут працювати. Прекрасна компанія.

Привіт, Володимире! Дякуємо, що описав свій досвід співпраці з компанією. Твій шлях є цікавим і класно ілюструє важливість такої навички як проактивність. Цінуємо твій вклад в розвиток компанії та бажаємо тобі нових звершень!