Працюю Junior DevOps в Державній службі статистики України вже п’ять місяців, і хочу поділитися чесним враженням.
Почну з рекрутингу. Процес відбору складався з кількох логічних етапів, на кожному з яких я отримував чіткі відповіді на свої запитання. Без розмитих обіцянок — лише конкретика про команду, стек і завдання. Технічна співбесіда відповідала рівню Junior-позиції, а люди, які її проводили, самі розумілися на темі. Це одразу формує довіру.
Окремо хочу відзначити ставлення до ветеранів. Я не очікував, що мій військовий досвід сприйматимуть як перевагу, а не як прогалину в резюме. Тут це саме так — повага до служби відчувається і під час рекрутингу, і в колективі щодня.
Найбільше вразила інфраструктура. Чесно — готувався до застарілих систем. Натомість побачив сучасний підхід. Рівень, якого очікуєш від приватної tech-компанії, але не від держустанови. Для Junior-фахівця це критично — вчишся на правильних інструментах і з першого дня залучений до реальних задач.
Команда класна, зріла, без токсичності. Є культура зворотного зв’язку і готовність пояснювати.
П’ять місяців — і жодного разу не пошкодував про вибір.
Робота в Державній службі статистики України стала для мене приємним відкриттям. Я був щиро вражений тим, наскільки ефективно тут поєднуються системність, сучасні IT-підходи та гнучкість у прийнятті рішень. Я щиро ціную можливість бути залученим до масштабних державних проєктів, що дозволяє працювати з новими підходами, переймати досвід та наживо бачити свій особистий вклад у розвиток Статистики на державному рівні.
Окремо хочу відзначити колектив — це команда молодих і мотивованих професіоналів, які швидко навчаються, легко адаптуються до нових викликів та постійно розвиваються. З такими людьми комфортно не лише працювати над складними задачами, а й проводити час поза роботою — від настільних ігор до неформального спілкування.
На позиції PM я особливо ціную відкритість до ініціатив: корисні ідеї тут не губляться в бюрократії, а дійсно розглядаються та швидко впроваджуються в робочі процеси. Також для мене важливо, що в компанії відчуваються чесність і прозорість — без нереальних обіцянок чи зайвих формальностей. Процеси та комунікація побудовані відкрито й зрозуміло, що створює відчуття комфорту, залученості та реального впливу на розвиток проєктів і команди.
Також для мене важливо, що компанія дає можливість одночасно працювати в системному середовищі з налагодженими процесами, ділитися власним досвідом і при цьому постійно вчитися новим підходам, методологіям, інструментам та практикам реалізації проєктів.
Держстат — це місце, де можна не лише професійно реалізовуватися, а й постійно рости разом із командою, отримуючи задоволення від процесу!
Працюю в компанії як Middle Business Analyst близько п’яти місяців і вже можу поділитися сформованим враженням про процеси, команду та задачі.
Перше, що приємно вразило — це прозорий рекрутинг. Я отримала найбільш деталізований та конструктивний фідбек за всю свою практику. Це одразу дало розуміння, що компанія щиро зацікавлена у розвитку спеціалістів та ефективній співпраці.
Попри значний обсяг доменної області, процес адаптації побудований грамотно:
— Наявний структурований онбординг із базою знань (текстові та відеоматеріали).
— Колеги завжди відкриті до діалогу та готові допомогти з блокерами чи складними питаннями.
Найбільша мотивація для мене — це можливість бути частиною цифрової трансформації державної статистики. Це масштабний проєкт, де ти бачиш реальний вплив на систему зсередини.
У компанії вітається проактивність: мої ідеї та ініціативи знаходять відгук і підтримку, що створює здорове середовище для професійної реалізації.
Тут зібрані сильні спеціалісти, у яких є чому повчитися. Культура взаємообміну досвідом та зворотного зв’язку допомагає зростати як професійно, так і особистісно.
Майбутнім колегам ВА варто бути готовими до наступних аспектів:
— Робота з великими масивами даних: це вимагає системного підходу та особливої уваги до деталей.
— Складна система стейкхолдер-менеджменту: проєкт передбачає багато взаємозалежностей. Важливо вміти аналізувати вплив кожного рішення на систему загалом, вчасно ідентифікувати ризики та інформувати зацікавлених осіб.
Якщо ви цінуєте складні процеси, любите глибоко занурюватися в аналітику та хочете будувати зручні й ефективні рішення у великих масштабах — вам тут сподобається.
Для мене Держстат це передусім команда професіоналів, які змінюються, надихаються й створюють нові сенси та круті продукти.
За останній час ми справді зробили багато:
— формуємо внутрішній кластер IT-спеціалістів, що розробляють сучасні цифрові рішення для обробки даних;
— презентували новий портал та StatGPT, щоб зробити дані ще ближчими до користувачів;
— розвиваємо корпоративну культуру, переглядаємо процеси й переглядаємо трирічну стратегію.
Це одна з наймасштабніших трансформацій у держсекторі. Ми прагнемо зробити Держстат єдиним джерелом достовірних даних, на основі яких приймаються рішення для розвитку країни.
Якщо ти, наш майбутній колего, зараз це читаєш, то ось чому тобі варто приєднатися:
професійний менеджмент, якісний онбординг і менторство;
можливість працювати з big data та впливати на процеси державного рівня;
офіційне працевлаштування й усі переваги стабільної роботи;
команда різних людей і темпераментів, але з однаковим блиском в очах і вірою в зміни.
Працюю Senior IT Recruiter у Держстаті та хочу поділитися своїм досвідом, бо це дійсно нестандартне місце для IT-фахівців.
Керівництво відкрите до ідей — якщо ти можеш обґрунтувати, навіщо це потрібно, тебе почують. Це рідкість для держсектору, і це реально працює.
Колектив — професіонали, з якими приємно мати справу, а атмосфера співпраці мотивує рухатись вперед.
З плюсів:
✅ Зарплата завжди вчасно.
🏠 Гібридний формат роботи.
📈 Є можливості для розвитку та ініціативи.
💬 Офіційне працевлаштування, лікарняні, відпустки — усе чітко.
З мінусів — не без бюрократії, усе ж держструктура. Але ми активно перебудовуємо процеси, щоб зробити їх гнучкішими й сучаснішими.
Багато IT-фахівців, з якими я спілкуюся, шукають не просто роботу, а можливість створювати щось корисне. І саме це можна знайти тут — коли бачиш, як твої рішення реально допомагають державі ставати більш сучасною, відкритою й ефективною.
Ми будуємо рішення, які змінюють державу зсередини, і це відчувається в кожному етапі роботи. Тут легко відчути, що твоя робота має значення.