Очень колхозный и непрофессиональный подход к найму.

Компания сама отправила мне сообщение на Djinni — позже я увидел, что оно было автоматическим. На мой ответ никто не отреагировал. Подождал девять дней, один раз напомнил о себе — снова тишина.

Похоже, массовую рассылку здесь автоматизировали, а базовую коммуникацию с кандидатами — нет. Я в шоке, что вам, нужно разжевывать такую базу, но очевидно, что нужно:
Если вы сами инициируете контакт, стоит хотя бы коротко ответить, это занимает меньше минуты.

Ігоре, вітаю!
Дякуємо, що поділилися своїм досвідом. Ви справедливо звернули увагу на те, що після ініційованого з нашого боку контакту мали отримати відповідь, навіть якщо на той момент команда вже сформувала достатній пул кандидатів для подальшого спілкування.

Перепрошуємо, що ваше повідомлення та нагадування залишилися без відповіді протягом такого тривалого часу. Перше повідомлення справді було надіслане через автоматизований інструмент Djinni, однак це не скасовує нашої відповідальності за подальшу комунікацію.

Ми врахуємо цей кейс у роботі з процесом таких розсилок і відповідей кандидатам.

Бажаємо вам успіхів у подальшому пошуку та дякуємо за зворотний зв’язок.

Перейти до дискусії

Працюю в SubSub десь більше 5 місяців, і ні, ніхто не змушував мене писати цей відгук :) , просто справді захотілося поділитися своїм досвідом.

Давайте до головного.
— Мені подобається YouTube і робота з контентом, тож якщо ти цим гориш — ю а велкам.
— Команда! Я ніколи раніше не працювала в команді, де твої ідеї та пропозиції щодо покращення готові реалізовувати тут і зараз. Це дуже мотивує — компанія розвивається, і ти разом з тим.
— За короткий час я отримала стільки нового досвіду, який навряд чи здобула б десь ще. Тут можна пробувати себе в різних напрямках, брати участь у багатьох процесах — і це мега круто. Особисто для мене це важливо, бо ти не сидиш на місці, і так краще розумієш свою роль в команді.
— А ще моя керівниця — Ольга Даннекер. Вона дійсно мотивує робити круті штуки, які ти, можливо, боїшся десь почати або думаєш, що це не твоє. А потім озираєшся назад і розумієш, як же класно, що мене тоді Оля змотивувала це спробувати.

Треба розуміти, що це стартап і приорітети можуть змінюватися, бо ми всі постійно тестуємо нове й шукаємо найкращий напрям для розвитку. Але, я люблю SubSub і свою роботу тут. Тому пробуйте, не бійтесь нового й цікавого ;)

Підтримали: Olha Dudyk

Оленко, дуже дякуємо тобі за такі теплі й щирі слова 💛

Нам надзвичайно цінно мати тебе в команді — і не тільки за результат, а й за твій підхід, гнучність, енергію та бажання розвиватися й пробувати нове.

Ти робиш великий внесок у розвиток каналу та команди, і це помітно. Дякуємо, що ти з нами!

Перейти до дискусії

Працював у SubSub більше двох років. Пройшов з проектом суб’єктивні моменти зародження, розквіту та занепаду. За цей час команду покинули більше 10 колег, з якими я був у теплих стосунках (що досить багато для маленького проекту). Пів року тому звільнився і я. Все вагався, чи варто залишати чесний відгук, бо це може вплинути на працевлаштування у майбутньому. Але я занадто люблю цей проект, щоб полишати його просто так :)

Плюси:

1. Більшість команди — професіонали, які роблять дійсно гарний продукт й надають якісний сервіс, навіть у шкоду власним інтересам, вільному часу, очікуванням. Враховуючи величезні обсяги роботи, постійні пожежі та специфіку бізнесу вцілому — команда Creator Success викладалася на повну. Тому потенційним клієнтам я би радив їх допомогу.

2. Ви будете дуже швидко зростати як професіонал: горизонтально та вертикально. Але тільки в скілах. Бо вас будуть навантажувати в рази більше, ніж будь-кого на альтернативних проектах, вичавлюючи на повну. Тому покинувши проект і трохи відпочивши ви дуже легко знайдете місце, де вас будуть любити та цінувати за вміння робити все і одразу.

3. Робота в проекті Genesis Tech — грінфлаг для всіх рекрутерів, тому вам досить часто писатимуть з пропозиціями по роботі в інших компаніях.

Мінуси:

1. Серед генезійців є класна приказка: «Якщо на співбесіді часто акцентують увагу на тому, що це проект Genesis — значить це поганий проект». В Genesis 100% є класні проекти з чудовими умовами та перспективами (які й не особливо то себе пов’язують з материнською компанією, бо мають власну впізнаваність), але є й багато стартапів, які існують на межі окупності чи в ризику закриття. На них не розповсюджуються «плюшки» й правила великого генезису.

У вас не буде офісу (ми з колегами працювали на дивані в столовці, як бідні родичі, поки нас і звідти не вигнали), безкоштовних обідів (це також в певний момент стало привілегією лише для розробників), гарної страховки (покриття ставало все гірше з кожним півріччям), міфічних додаткових відпусток для всього проекту (це лише декларувалось на співбесіді, але за два роки жодного разу не впроваджувалось).

2. Хаотичний менеджмент. Керівники (Нік та Ольга) дуже часто приймали бізнес-рішення без аргументації, ретельних досліджень, опитувань, комунікації з командою. Щось накшталт візіонерської чуйки, яка здебільшого не виправдовувалась та продовжувала працювати виключно на «survivorship bias» та неймовірним перепрацюванням колег. Коли команда давала фідбек щодо продажів, продуктів, сервісів — думки ігнорувались чи критикувались. Локальним мємом стала фраза «Ваня жаліється на продукт». Ми могли три місяці працювати над певною довгостроковою гіпотезою, щоб в якийсь з понеділків керівник сказав «а тепер будемо робити щось абсолютно протилежне», без попереджень та пояснень.

KPI для команди розраховувались не на базі реальних доходів, залучень додаткових ресурсів, нових джерел трафіку, а просто з голови СЕО. Ви нон стоп працювали на повну, намагаючись в квартал зробити х10 від доходу минулого кварталу? Молодці! Тепер робимо х20!

Мені як сейлзу тричі змінювали бонусну систему, збільшуючи KPI та модель розрахунку, через що навіть будучи найпродуктивнішим співробітником я отримав бонус лише один раз (10% від ставки). При цьому ставку переглянули теж лише раз (на 10%).

Сейлз команда працювала рік без відпусток, іноді навіть у вихідні, накопичуючи дей офи. За 2 місяці до нового року нам повідомили, що правила відпусток змінюються і всі накопичені дні згорають 1 січня без відшкодування. Використати ці дні мені та колегам заборонили, бо «кінець року, важкий сезон, це не відповідає інтересам проекту», заплатити за них також відмовили. При спробі ескалювати це питання мене звинувати в непрофесійності, відсутності досвіду та розуміння бізнесу. Після цього з «барського плеча» запропонували піти у відпустку лише на тиждень або звільнятися. Я обрав друге.

3. Неетичний менеджмент. Постійна критика, газлайтинг, токсичні коментарі — основні інструменти комунікації Ольги з мовчазної підтримки Ніка. Мене це майже не торкнулося, але більшість колег страждали від цього кожен день.

Перепрацювання, відсутність поваги до особистого часу, нав’язування задач, що не відповідали позиції команди (накшталт співпраці з Арестовичем чи іншими токсичними персонажами).- це норма. Навіть у пості з вакансіями Ольга писала, що у ідеального працівника не має бути хоббі чи сім’ї, бо проект — понад усе. Як секта!

У зв’язці з нереальними KPI ці складові стали основою для синдрому самозванця й вигорання майже всієї команди — і сейлзів, і підтримки, і розробки. Кожен відчував, ніби не відповідає очікуванням, недопрацьовує, недостатньо продуктивний. Очікувано, як тільки люди змінювали роботу, все ставало супер — в нових колективах вони показували круті результати, досягали поставлених цілей, отримували підтримку та справедливу оплату. Отже справа не в співробітниках, а в системі.

Також я розумію, що керівництву важко відчувати емпатію до співробітників в Україні, перебуваючи весь час повномасштабного вторгнення закордоном.

«Приліт в Охматдит? Так, це жахливо, але перестаньте читати новини й ідіть краще працювати, для всіх так буде краще» чи «Поставте +, якщо з вами все ок» після масштабних обстрілів — не ті слова, що хочеться чути від керівника-українця з Болгарії. Але це вже ліричний відступ.

Резюмуючи:

Звільнення з роботи дуже нагадувало завершення токсичних стосунків — це було звільнення «в нікуди», але повне полегшення та відчуття власної гідності. Разом зі мною проект одразу покинув весь відділ продажів. Пізніше звільнилися ще декілька людей. Жоден не пожалкував про своє рішення.

Дякую БасБас за чудових людей, класний досвід і зручний диван на кухні. Категорично не рекомендую.

Микито, привіт!
Ми вдячні тобі, що ти відписав з фідбеком та поділився своїм досвідом — для нас це важливо.
За останні 7 місяців ми багато над чим попрацювали й налагодили деякі процеси.

Хочемо уточнити деякі моменти:
— Відпустки та compensatory off. В нас ніколи не було заборон на планові відпустки: кожен міг брати days off протягом року.
Робота в державні свята або вихідні завжди компенсувалася compensatory off, які лишаються на балансі й не згорають.
З початку року ми оновили політику накопичення: невикористані days off тепер обнуляються наприкінці року, а державні свята автоматично віднесені до «зимових канікул» із додатковими 6 днями Holiday Leave для зручного планування.
— Віддалена робота та коворкінги. Ми працюємо повністю віддалено — ніколи не було офісу «на дивані в столовці». Під час блекаутів усі отримували доступ до спейсу, а також могли скористатися відшкодуванням витрат на коворкінг — ця опція й досі активна.

Дякуємо тобі за час і чесність, ми продовжуємо працювати над покращеннями 🙌

Подивитись всі коментарі (2)

В мене повірили і тепер я тут, щоб втілювати свої мрії в реальність.
Я працюю в SubSub на позиції Creator Success Manager, і свої враження можу описати двома реченнями:

«I am on vacation every single day — ’cause I love my occupation» — фраза мого керівника, яка зачепила мене з першого дня. І це справді так. Щоранку прокидаєшся з посмішкою, бо знаєш, попереду день, наповнений тим, що тебе заряджає.

«You’ll Never Walk Alone» — саме так я можу сказати про команду. Мені завжди є кому написати, з ким порадитись, пожартувати. Тут ніколи не буває відчуття самотності. Навпаки, завжди є хтось поруч, хто підтримає або підкине класну ідею. А ще в нас чудові традиції: подаруночки на свята, спільні зустрічі, тімбілдинги. До речі, нещодавно ми всією командою почали брати участь у внутрішніх челенджах, які щомісяця вигадує наш HR. Розповім про один із них. Треба було пройти якомога більше кілометрів за день. Начебто простий інтерактив, але якщо ти любиш змагання (а ще більше перемагати), то сам собі не дозволиш не вийти на пробіжку. Ну і приємний бонус, найактивніший учасник отримує подаруночки.

За час роботи в SubSub я мав багато цікавих задач. Деякі з них були справжнім викликом, і саме тому вони зробили мене сильнішим. Я ціную це. Я вдячний SubSub за підтримку, довіру і ту мотивацію, яка зі мною щодня. Якби я міг зустріти себе «до», і порівняти з тим, ким я став, то точно побачив би, наскільки я виріс. І як багато цьому посприяла саме ця команда 💜

Працюю в компанії на позиції продакт-дизайнера. За час роботи мала можливість долучитися до розробки дійсно цікавих та амбітних продуктів, що створюються невеликою, але професійною та натхненною командою.

У компанії близько 20 людей, і попри компактність складу, тут відчувається висока концентрація експертизи, мотивації та спільного бажання створювати якісний, конкурентний продукт. Внутрішня атмосфера сприяє розвитку: я значно виросла як фахівець, отримала нові навички, навчилася швидше приймати рішення, краще працювати з командами, і загалом — системніше підходити до дизайну продукту.

Компанія дбає про команду: регулярно організовуються тімбілдинги, тематичні івенти, внутрішні челенджі. Також є внутрішні професійні ком’юніті, де можна поділитися досвідом, знайти лекції, матеріали або просто обговорити професійні питання з колегами з суміжних напрямів.

Це місце, де є можливість як працювати над важливими задачами, так і зростати всередині своєї спеціалізації. Якщо для вас важливі команда, розвиток і залученість до реальних рішень — це саме той кейс.

Підтримали: Olha Dudyk

Маріє, дякуємо тобі за такий глибокий відгук 💛
Дуже цінно бачити, як ти зростаєш як фахівець і як твій підхід впливає на розвиток продукту та команди.
Раді, що ти з нами і що SubSub є для тебе простором розвитку та ідей.

Перейти до дискусії

Я працюю в компанії вже півтора року, і останнім часом все частіше замислююся про те, як багато людей змушують себе працювати. Вони змушують себе прокидатися зранку, виконувати завдання, створювати видимість залученості — лише б їх не звільнили. І досить часто від таких людей я чую думку в свою адресу: «Ліза, ти забагато працюєш, тобі треба відпочити».

І дійсно, іноді я думаю, що мені варто відпочити. Але коли я почала розбиратися в собі, то зрозуміла: я працюю багато не тому, що мене перевантажують завданнями, а тому, що мені це просто подобається. Подобається те, що я роблю. Подобається прокидатися зранку з ідеями, пропонувати їх команді, тому що в SubSub немає такого, щоб мою ідею просто відкинули чи знецінили. Їх або покращують, або приймають на 100%.

Це дає мені бажання розвиватися, проявляти себе творчо, бути корисною для компанії. Тут немає жорстких обмежень чи рамок — я сама можу придумувати собі роботу. І не просто для того, щоб заповнити робочий день, а для того, щоб створювати ефективні рішення як для компанії, так і для себе.

За цей час я дуже виросла. Колись мені було страшно голосно висловити свою думку чи проявити ініціативу, а тепер я відчуваю, що компанія дала мені впевненість. Я стала сильнішою, мої знання покращилися, я зросла як особистість — і значна частина цього зростання стала можливою завдяки SubSub.

Ще один важливий момент — це атмосфера. Вона тут дружня, майже сімейна. Якщо у мене, не дай Боже, щось станеться в житті, першими після батьків, кому я напишу, будуть мої колеги. Ми вибудували міцні стосунки.

І, звісно, приємні бонуси — подарунки від компанії на різні свята. В мене вже є власний ритуал розпаковки.

Дякую SubSub за можливості.

Підтримали: Oleksandra Amelina, Olha Dudyk

Елі, дякуємо тобі за такий щирий відгук 💛
Дуже цінно читати про твій шлях і бачити, як ти виросла і ще дальше ростеш разом із компанією.
Раді, що SubSub став для тебе місцем росту й можливостей — і попереду ще багато досягнень!

Перейти до дискусії

Поспілкувався на позицію Vue-розробника, такого досвіду в мене ще не було.

Кидають тестове, в якому треба розписати технічні питання. Після цього рекрутер кличе на скрін досить дефолтного формату. Приходить і каже, що їм дуже сподобались мої відповіді, і пропонує спілкуватись далі. По софтам — якийсь робот, запитання в стилі «CV я навіть в очі не бачила», у деяких моментах здалось, що людина взагалі не слухає. У результаті отримав відгук, що не пройшов скрін через відсутність метчу.

Через тиждень приходить інший рекрутер, кидає той самий тест (але цього разу зазначає, що не можна покидати сторінку, бо тест анулюється). Абсолютно ті самі відповіді вже, на жаль, не відповідали очікуваному рівню технічних знань кандидата.

Далеко не завжди редфлеги на скріні вказують на те, що робота в компанії буде такою ж, але, судячи з коментарів нижче, це не той випадок.

Підтримали: Марія Dziubina

Дякуємо за ваш відгук і за час, який ви виділили на проходження етапів рекрутингового процесу.
Розуміємо ваше здивування щодо повторного тесту — дійсно, це сталося через зміну рекрутера, і шкода, що це могло створити враження неузгодженості. Запевняємо, що перед скринінгом рекрутер завжди ознайомлюється з резюме кандидата, а самі питання спрямовані на краще розуміння досвіду.
Щодо тестування: обидва рази відповіді уважно переглядались технічним спеціалістом. Саме зміст відповідей вплинув на фінальну оцінку.
Ми дуже цінуємо відкритість до зворотного зв’язку, і ваш коментар вже взяли до уваги — такі відгуки допомагають нам ставати кращими.
Щиро дякуємо за ваш досвід і бажаємо успіхів у подальшому пошуку роботи!

Перейти до дискусії

Пропрацювала в SubSub трохи більше року на позиції Creator Success Manager і хотіла б поділитися своїм досвідом.

Позитивні моменти:
1. Чудова команда: мені пощастило працювати з неймовірно талановитими, підтримуючими й відданими своїй справі людьми в команді Creator Success Team. У нас була справжня синергія, і співпраця з такими колегами приносила задоволення.

2. Цікаві завдання: мені дійсно було цікаво працювати з кейсами клієнтів. Допомагати кожному з них зростати було класно.

3. Плюшки: Genesis пропонує хороші корпоративні бонуси, і вони поширюються й на цей проєкт, зокрема страхування та спортивні активності.

Але на цьому позитив закінчується...

Перейдемо до реалій:
1. Невідповідна зарплата: компанія очікує, що ви будете працювати з максимальною віддачею та пристрастю, але зарплата не відповідає ринковим реаліям.

2. Токсичне керівництво: мені постійно казали, що я «не дотягую» або що зі мною «щось не так». При цьому жодних конкретних пояснень не надавали. Згодом я зрозуміла, що це стосується не лише мене — така поведінка поширюється на всю команду. Газлайтинг був звичною практикою, і багато колег боялися висловлювати свої думки, думаючи, що проблема в них. А як виявилось ми всі колективно погані, тупі і обарзєвші.

3. HR існує лише номінально. Якщо ви звернетеся з проблемою, вас, швидше за все, звинуватять у ситуації, і ваші сльози та скарги дійдуть до керівництва, з яким у вас конфлікт. Об’єктивного розгляду очікувати не варто. Можете звільнятися одразу.

4. Усі працівники відділу продажів, які були талановитими професіоналами, покинули компанію. Їх теж звинувачували в тому, що «з ними щось не так». Команда працювала на 200% і більш відданої і талановитої команди, ніж наша команда сейлз, я ніколи не бачила до того.

5. Абсолютно некомпетентне керівництво, яке працює за принципом вижати все із людей, загнобити їх і кинути. Ольга Даннекер — це приклад антикерівника. Постійні токсичні жарти, знецінення, приниження, завдання в останній момент із очікуванням роботи 24/7 за низьку зарплату — це її стандартний стиль управління. Якщо ви не відповідаєте Олі через 2 хв о 8-й вечора, знайте, що буде скандал. Якщо ви подивились кудись у вікно на мітингу, Оля обовʼязково розкаже вам як сидіти рівно і не дихати. В принципі, все що б ви не робили, буде піддано критиці і розтрощено. Якщо ви в команді Олі, тікайте одразу, якщо не хочете, щоб вашу самооцінку знищили ногами. Потім віднесете психотерапевту більше грошей, ніж отримали в проєкті SubSub.

6. Ви не зможете самостійно вирішувати, коли йти у відпустку. Керівництво вирішуватиме за вас, коли вам «дозволено» відпочивати, бо «залишати компанію зараз — це егоїзм». Результат: у працівник згоріли відпустки, ніхто відпустки людям не компенсував, люди вигоріли, люди без грошей, людям кажуть «пашіть далі».

7. Вишенька на торті: звільнення за один день, навіть за високих показників perfomance review (91% із 100% у моєму випадку), без обґрунтованих причин. Аргумент: «Щось не так, але що саме.... ну от відчуваємо так». HR виправдовує такі дії як норму.
Висновок
Хоча SubSub має чудових людей і цікаві задачі, загальна атмосфера в компанії є токсичною, керівництво некомпетентне, а ставлення до працівників — несправедливе та зневажливе.

Працюю в компанії з самого початку і повністю згодна про довгострокові відносини. Це не просто робота, це те, що нам всім цікаво, наш вогник в середині і ти маєш можливість робити щось дуже круте з дуже крутими людьми.

Через те, що наш проєкт ще є стартапом, можливостей для розвитку є безліч. Особисто я за цей час пройшла курси та можу одразу застосовувати нові знання. Мої ідеї завжди підтримують та дають можливості їх втілювати.

Що дуже важливо, заслуги кожного мають значення. Ми завжди підтримуємо один одного та радіємо за успіхи. В нас проходять ревʼю кожні пів року. Там ми обговорюємо процеси, що було зроблено та колеги пишуть фідбек про тебе за цей час. Це допомагає зафіксувати прогрес, визначити точки росту та чітко розуміти своє місце та роль в проєкті.

Звісно, стартап не для кожного. Бо все ж таки ми ще формуємося, інколи ми щось робимо і помиляємось, на щось немає бюджету, якийсь довгостроковий проєкт доводиться зупинити. Це варто розуміти і бути готовим. Особисто для мене це цікаво, але хтось більше любить стабільність та чіткий план.

Тому якщо вам цікава атмосфера стартапу, Ютюб, контент і все у цьому роді, то це найкраще місце!

Підтримали: Oleksandra Amelina, Olha Dudyk

Алінко, дякуємо тобі за такий щирий і глибокий відгук 💛
Дуже цінно, що ти з нами з самого початку і бачиш, як ми ростемо та формуємося разом.
Дякуємо, що ділишся своїм досвідом і гарно передаєш атмосферу — це важливо.
Раді, що ти з нами!

Вітаю.
Правильна компанія — як хороший шлюб. Це стосунки «в довгу».

Обирав прискіпливо, власне, як і мене ) Тому довгий процес найму — це нормально. Своїх людей шукають з великою увагою до деталей. Хард скіли це базова перепустка на наступні рівні співбесіди. В той же час, з досвіду, софт скіли вітальніші. Має статися match. З командою зокрема і проектом загалом.

Буде важко і цікаво. Атмосфера стартапу — все несеться, змінюється і процеси є частково. Тому частину з них можна створити і описати власноруч. Ще буде навчання і запитання без готових відповідей. Відчути себе тупим пару раз за день — значить за вікном звичайний вівторок.

Проект прокачує в знанні YouTube платформи з усіх боків, які можна і не можна уявити.
До прикладу, треба знати політики YouTube щодо контенту, правила монетизації, болі великих і малих авторів та продакшнів, вихід креаторів на інші ринки, комплаєнс, стрімінг і це тільки перша половина тижня.

Тому якщо ви любите відеоконтент загалом і YouTube зокрема, вам сюди. Рекомендую.

p.s. це перша ukrainian-based MCN. Ми допомагаємо нашим авторам рости швидше і заробляти більше.

Працював у декількох компаніях до SubSub і завжди у колективах була хоча б одна токсична людина. Так-от, тут таких немає зовсім. Дуже приємна атмосфера, проактивні люди, є заряд робити багато крутих нових штук! До речі, можна працювати в офісі і він у нас крутезний... одне лише те, що у туалетах є зубна нитка, говорить про його рівень!

У компанії є принципи, у компанії є ціль та візія, а головне — люди, які великими кроками йдуть у майбутнє.

Я рада бути причетною до становлення SubSub. В нас найкраща команда, амбітні цілі, масштабні задачі, ми робимо круті речі (робимо так, як ніхто і ніколи до нас).
Мене надихають виклики та результати. Вірю, що краще у нас попереду.

Мені пощастило стати частиною команди SubSub 💜
Як Business Culture Manager я напряму відповідаю за формування наших команд і можу запевнити, що люди, які працюють в нас — цікаві, професійні, відкриті та ініціативні. Кожен член команди унікальний, сповнений крутим професійним та життєвим досвідом, нам вдалось зібрати як і помічників депутатів, так і моряків у минулому 😅
Люди — це найцінніше, без них не було б того успіху, який наш проєкт має наразі. Попереду, ще багато крутих людей, а це означає ще більше перемог для нас ✨