Smart Project

Дніпро, Прага (Чехія)

Працював в 2021му на позиції системного адміністратора.
Сказати чесно — це краща фірма, де дуже комфортні умови праці і вайбова атмосфера.
Максимально приємно було працювати з молодим, веселим і амбітним колективом.
До твоїх потреб як особистих так і робочих ставляться уважно, техніка видається.
Є можливість розвиватись, саме там зростав як DevOps Engineer, дякую колегам.
Як бонус — круті корпоративи, культура компанії, конкурси, бонуси.
Місце роботи яке згадуєш з теплом і куди хочеться повертатись.
Рекомендую, і ще раз дякую за можливість попрацювати в такому крутому місці!

У Smart Project мене найбільше вражає підхід до створення продуктів. Компанія не боїться заходити у висококонкурентні жанри та свідомо бере на себе ризики, пов’язані з інноваціями 💸
В сучасному ринку мобільних ігор це критично важлива стратегія, яка дозволяє розвиватися та знаходити своє місце навіть у таких нішах, як пазли, математичні та вордові ігри 🧠

Мені подобається ставлення до нових проєктів: ми їх не «закидаємо», а завжди намагаємося максимізувати шанси на успіх. Це відчувається на всіх рівнях — від C-level до команди. Завдяки такому підходу у компанії вже є кілька хітів, і впевнений — наступні в портфоліо з’являться зовсім скоро 🚀

Підтримали: Yevgeniy Tsarynnyi

Проходження випробувального терміну в компанії було дуже позитивним досвідом. Команда відкрито ділиться знаннями та підтримує ініціативу, а процеси організовані прозоро та ефективно. Атмосфера в колективі дружня і мотивуюча, проєкти цікаві та різнопланові. Радію що можу працювати з такими професіоналами та розвиватися разом із командою.

Підтримали: Yevgeniy Tsarynnyi

По процесу найму отримав позитивні враження. Відповіді та апдейти отримував регулярно від рекрутера. Робив об’ємне неоплачуване тестове, проте думаю зараз це невід’ємна частина найму в такій сфері. Процес онбоардінгу прозорий, новим людям довіряють та підтримують. Колектив дружелюбний та веселий. Проєкти цікаві, є scrum, який допомагає в організації процесів. Багато талановитих людей у яких можна багато чому навчитись. Всі ці фактори склались в моє успішне проходження probation в компанії.

Game Designer в Smart Project — 3 місяці: як це було

Я геймдизайнер з 3+ роками досвіду в casual та hybridcasual — працював у продуктових і co-dev компаніях. Довго вибирав, куди податися далі — зі Smart Project вийшов взаємний метч, і я не помилився) Коротко як це пройшло у мене:

Відгук
Після відгуку на сайті компанії мені написали в LinkedIn через годину з інвайтом на скринінг. Вакансія була без води — умови релевантні.

Скринінг
Класичний формат: питання по софтам, мотивація, самопрезентація, опис етапів.

Технічне інтерв’ю
Панель з чотирьох осіб (PO, GD, Рекрутер, HR). Не скажу, що звик до такого формату, але було комфортно. Обговорили мій досвід, кейси, процеси в команді, питання пософтам\хардам.

Тестове
Не оплачуване, середнього розміру. Я надіслав декілька готових тестових з інших компаній і домовився пропустити цей етап — пішли назустріч.

Оффер
Окрема зустріч, де презентували оффер. Мої побажання врахували. Зарплату не торгував — одразу запропонували гідну.

Онбординг
Організовано добре: є план на пробейшн, регулярні рев’ю, баді-ментор, час на входження в проєкт. Був грінлайт на любі «тупі» запитання :) Все пройшло спокійно, з конструктивним фідбеком та без зайвого стресу.

Команда
Працював у команді Kitty Sort. По софтам — дуже комфортно, по хардам — у багатьох є чому вчитись. Комунікація між GD, QA, Art — норм. Лід захищає команду — для мене це важливо. Овертаймів і кранчів не бачив. Конфліктні, що зустрічав, вирішувались без токсіку та маніпуляцій.

Продукт
Kitty Sort перетнув 7 млн завантажень — є значний DAU. Це мотивує. Усередині продукту — якісна аналітична інфраструктура, глибока робота з A/B тестами, дата-дрівен.

Задачі
Присутній баланс: і фічі, і аналітика, і документація. Флоу стабільний. Процеси налагоджені, але залишаються гнучкими — що імпонує. PM — не контрол-фрік, тайм-трекерів немає. Scrum.

Попри те, що я був наймолодшим у команді, мене підтримували і допомагали влитись. Жодного зверхнього ставлення не відчув — навпаки, колеги допомагали з перших днів.

Після 3 місяців роботи можу впевнено сказати — це цікаве місце для GD. Роботи багато, є де проявити себе, створити нові досягнення для Linkedin, але все це — в комфортному середовищі без трешу та терапії після роботи)

Підтримали: Vera SavitskayaYevgeniy Tsarynnyi

Тестировщикам компания к употреблению не рекомендована ;)
Разве что хотите получить, без каких-либо «Спасибо», эмоциональное выгорание.

Підтримали: Віталій Босий

Враховуючи коментарі нижче і те, що (єдина відкрита на даний момент) вакансія, якої стосуються ці коментарі, передбачає пошук людини на позицію де-факто ідентичну моїй, хотів би також поділитися своїм досвідом комунікації з (тією самою) Марією з липня/серпня 2024 року. На допомогу прийдуть, на щастя, збережені листи та екселівська табличка з того періоду пошуку роботи. Мабуть таки ще варто : ) зазначити, що в результаті нашого спілкування я був тим обраним кандидатом, який пройшов усі етапи співбесіди та отримав офер, і на даний момент являюсь чинним працівником компанії, що звісно ж може завадити об’єктивності моїх припущень, тож почну я з сухих фактів та цифр.

— Вакансію було розміщено 22 липня на DOU (на Djinni такої вакансії не було і власне сьогодні ж я не знайшов аналогічної).
— Я надіслав своє резюме 29 липня, тобто через 7 днів після розміщення вакансії.
— Перше повідомлення поштою, відповідь на моє резюме, я отримав 2 серпня (через 4 дні) в якому було поставлено 4 питання. Перші три юридичного та фінансового характеру, останнє (найбільш обширне, mind you) стосувалося тех. стеку, який необхідний при роботі на цій позиції. Відповідь я надіслав того ж дня в 11 вечора.
— 5 серпня (через 3 дні), я отримав нового листа, дослівно: «Дякую за відповідь. Підкажіть, будь ласка, ви не будете проти виконати наше тестове завдання?». Після моєї ствердної відповіді в той же день послідували листи:
— Від Марії (15:45): З тех. документом, який описував суть завдання; Архівом з усіма ассетами, необхідними для виконання завдання; Та запитанням, дослівно: «Ви б могли, будь ласка, зорієнтувати по часу виконання завдання?» | Завдання як бачу детальніше описано нижче одним із коментаторів, здається воно ще не встигло змінитись.
— Від мене (16:20): Лист з моєю оцінкою в 3 години та попередженням, що я не на місці і зможу почати виконувати його лише через декілька годин.
— Від Марії (16:22): Ствердна відповідь, що все ок, можу приступати як звільнюсь.
— Від мене (22:29): Посилання на .zip архів та відео, уточнення, що виконання завдання зайняло у мене 3год 45хв замість запланованих 3х годин та скріншот з Git у якому видно історію комітів з часом виконання 18:33 — 22:20 (де перший комміт це створення пустого проекту).
— 6 серпня зранку я отримав повідомлення від Марії про те, що завдання надіслане на оцінку.
— 7 серпня зранку я отримав запрошення на співбесіду з інтерв’юером (Марією).
— 8 серпня ми зідзвонились та домовились про технічну співбесіду на 12 серпня.
— Листом 13 серпня мене запросили на фінальну співбесіду, яка відбулась 15 серпня.
— І 16 серпня відбувся останній дзвінок, який фактично був презентацією оферу.

От тепер я перехожу до висновків, які не можу назвати фактами, але які можу впевнено припускати:
1. Сьогодні, якби це тестове завдання було б робочою таскою, я б оцінив його для себе в 5 годин, здебільшого, щоб робити його в спокійному темпі, проте завдяки набраному досвіду за останні 9 місяців роботи за потреби міг би вкластись і в ті самі 3 години. В обох випадках якість виконання була б кращою ніж те, що я здав на перевірку (так, щойно переглядав свій код — як виявляється не все так погано, але завжди можна краще). P.S. Оригінальні 3 години це був понт, що я такий крутий і так швидко працюю. Ну щож, не получилось, але я був близько.
2. Попри те, що я скоріше за все був далеко не першим кандидатом (враховуючи, що подався на вакансію через тиждень її публікації) — у моєму конкретному випадку 9 місяців назад я надзвичайно оперативно отримував відповіді та весь процес найму був досить безболісним. Оскільки скарги в тому числі концентруються саме на очікування результатів тестового завдання — стає зрозуміло, що а) у ліда часу.. ну не хватає; б) кандидатів реально багато. Точної інформації про це все я не маю, але обидва пункти виглядають як правда.
3. Пошук роботи це робота. Виконання тестових завдань її частина, жаль лише що це все здебільшого неоплачувана робота. Не скажу, що я фанат тестових, мені повезло за 27 поданих вакансій (що досить небагато) лише на двох виконувати тестові, але як виявляється у моєму випадку це принесло свої плоди. Хотів би сказати, що це чарівна можливість повправлятись у своїх вміннях і т.д., проте ні, навіть попри те що мене тестові не встигли замучити — я розумію, що це іноді ну капець як не хочеться робити. Але це можливість, яку можна не відкидати. Вибір за кандидатом.
4. Детальний розбір технічного завдання я справді отримав лише на технічній співбесіді, але саме завдяки тому, що було тестове завдання — було чітко видно, які моменти мене можна запитати, що я знаю, що я просто не врахував, а чого дійсно не розумію. Під час самої технічної співбесіди був вдвічі спокійнішим, ніж зазвичай, хоч вона й не цілком стосувалась тестового

В результаті я знайшов своє місце в компанії, яким щиро задоволений і з нетерпінням чекаю нових колег, з якими працюватиму в команді.

Теж не дуже сподобалось що фідбеку нема, на уточнюючі запитання — ігнор. Вже тиждень як отримав лист що «фідбек буде завтра».
Давно сказав собі що не буду виконувати тестові без попереднього інтерв’ю і в цей раз просто спробував «задля спортивного інтересу». Результат очікуваний.

Доброго дня, Максим
Для результатів по тестовому зазвичай беремо до тижня, якщо фідбек від Ліда затримується — зазвичай попереджаємо, що не встигаємо.
Так, ви якраз рухалися по стандартному флоу в цій конкретній вакансії — це спочатку тестове, а потім інтерв’ю. Для цієї вакансії такий флоу найбільш зручний, щоб на інтерв’ю з Лідом вже предметно обговорювати технічні скіли та нюанси з тестового, оскільки, заявок на цю вакансію багато, ми заощаджуємо і ваш і наш час.
Якщо вам зручно спочатку провести інтерв’ю — ми тільки за і завжди підемо на зустріч.
Дякую, це конструктивний фідбек, ми подумаємо щодо того, щоб поміняти місцями етапи — якщо кандидату це буде краще та зручніше.
Гарного дня)

Перейти до дискусії

Комунікація зі Smart Project пройшла вкрай негативно.

Розмова почалась з того, що мені написала HR компанії Mariia Zasukhina на електронну пошту з уточнюючими запитаннями. Стек, який використовують на проекті, мені був цілком знайомий, і я мав з ним досвід, тому не думав, що з цим можуть бути якісь проблеми.

Після того, як я відповів на запитання, Марія одразу без співбесіди надсилає мені тестове завдання і питає, скільки часу знадобиться на його виконання. На основі попередньо виконаних тестових, де тобі не пишуть все, чого очікують у готовій роботі, вирішив перепитати: «На скільки годин розраховане тестове? Який упор робити на архітектуру? Треба швидко чи якісно? В якій версії Unity Editor робити, щоб ваші деви не витрачали час на завантаження едітора, якого у вас немає?». І на цьому — тиша протягом двох днів.

Мені здалось, що Марії просто не сподобався той факт, що в мене взагалі були якісь запитання, і вона вирішила мене спокійно кинути в ігнор. Я написав знову — і знову ігнор.

Після цього я вже звернувся до CEO Smart Project — Anton Zaluskyi, коротко описав свій досвід, надіслав CV, і вже тільки після цього Марія повернулась до мене і як наче нічого не сталось запропонувала забукати мітинг, щоб познайомитись.

На мітингу я багато слухав, що Smart Project — це продуктова компанія з портфоліо випущених у реліз проектів, як класно працювати в Smart Project, як там цінують своїх працівників, дружній колектив і загалом багато-багато речей, які мені підходили по моїм цінностям. Як тільки розмова перейшла до мене, і я тільки встиг сказати пару слів про свій досвід, у Марії стались якісь проблеми з інтернетом.

Я чекав десь 10 хвилин, поки рекрутер перепідключиться без будь-яких претензій, розуміючи, що всяке стається і бувають ситуації, коли інтернет може просто зникнути в самий непідходящий момент. Марія повертається і практично перше, що говорить, — це щось типу: «Ну добре, я зрозуміла, що у вас є досвід роботи, ви десь там працювали. Скільки часу вам потрібно на виконання тестового?».

Я повертаюсь до свого попереднього питання: «На скільки годин розраховане тестове?» — і отримую відповідь: «Ну, наші деви кажуть, що тестове робиться за 3 години». З ресурсів — два .unitypackage з VFX та .psd файл з усім артом.

Тепер, увага, тестове завдання на 3 години:

— Зробити адаптивний UI для мобільних платформ з урахуванням різних розмірів екрану, Safe Area, де на екрані будуть 3 буста, кнопка «Refresh», кнопка «OK» та бокова панель (щось типу інвентаря). Кнопка Refresh показує 3 рандомні буста. При натисканні кнопки OK всі бусти зникають, окрім обраного. Обраний буст рухається на центр екрану, потім в інвентар.
-Все має супроводжуватись анімацією та VFX.
-Бокова панель має виїжджати/заїжджати по кліку кнопки, а також виїжджати автоматично, коли буст рухається в інвентар.
-Все, що можна, має бути оптимізоване (Draw Calls, Sprite Atlasses і т.д.). Коротше кажучи, все має працювати максимально швидко.
-Має бути написана вся логіка для роботи цього UI.
-Бажано, щоб анімації виглядали приємно, динамічно з хорошими таймінгами. Якщо є бажання допрацювати/реалізувати додатковий ефект чи анімацію вибору буста/польоту/фінального акценту — буде плюсом.

На виході має бути .zip з проектом та відео-демонстрація.

Тестове було завершено за 17.5 годин з побудовою мінімальної архітектури, демонстрацією всіх знань і навичок, які я міг запропонувати в контексті цього завдання, і відправлено в той же день.

Далі — практично тиша в очікуванні 2 тижнів на відповідь. І натомість шаблонний фідбек: «На жаль, вимушена повідомити, що по результатам оцінки тестового завдання не готові запропонувати рухатися далі. Ми щиро дякуємо вам за приділений час та ресурси нашій компанії. Бажаємо успіхів! Будемо раді залишатися на зв’язку!».

Стандартна фраза «дякуємо за приділений час» у цьому контексті виглядала особливо цинічно, враховуючи реальне ставлення до процесу співпраці.

Загалом здалось, що завдання взагалі не перевіряли, бо було так багато кандидатів, що після перших 10 людей на всіх інших просто поставили крапку.

На моє прохання дати детальний фідбек я очікувано був проігнорований.

Це остання компанія, яка остаточно переконала мене: виконання тестових завдань без гарантій співпраці — пуста витрата часу. Виконуючи подібні тестові, кандидат фактично погоджується на ставлення до нього без жодної поваги й без реальної перспективи отримати роботу.

Нікому не рекомендую витрачати тут свій час. Замість виконання тестових завдань краще підтягуйте пробіли в знаннях і спілкуйтесь одразу з компаніями, які одразу пропонують розмову з HR, а потім технічну співбесіду.

Підтримали: Iaroslav GusievIllia Ryzhii

Доброго дня, Віталію!
Хотіла б прояснити деякі моменти, щоб з обох сторін залишалося правильне розуміння ситуації.
Щодо процесу відбору на цю вакансію: кандидати спочатку виконують тестове завдання, потім проходять коротке інтерв’ю з рекрутером, мета якого — розповісти про компанію та дізнатися про ваші очікування. Далі — технічне інтерв’ю, на якому Лід детальніше з’ясовує інформацію про ваш досвід. Там ви можете поділитися всім, що вважаєте за потрібне. (На ваше особисте прохання ми поміняли етапи місцями — і зв’язалися до тестового завдання, щоб Марія презентувала вам компанію.)

Статистика така: вже виконано 27 тестових завдань, середній час виконання — 3–4 години. Ми розуміємо, що у вас могло піти більше часу, і є кандидати, у яких також зайняло більше — це нормально, кожен працює у своєму темпі.

Оскільки в нас є система контролю роботи рекрутерів, мені вдалося переглянути переписку з Марією. Після вашого прохання «надати більш детальний фідбек» минуло всього 3 години. Рекрутер може відповідати в межах доби, тому Марія обов’язково надасть розгорнутий фідбек, щойно отримає його від ліда, який перевіряв ваше тестове завдання.

Дякуємо за зворотний зв’язок. Ми розуміємо, що, можливо, ви хотіли б швидшої або іншої комунікації, однак ми працюємо за загальноприйнятими стандартами й завжди відповідаємо нашим кандидатам. Ми з повагою ставимося до кожного виконаного тестового завдання і відкриті до конструктивного зворотного зв’язку.

Бажаємо вам успішного пошуку та якнайшвидше знайти компанію, яка відповідатиме вашим вимогам.

Подивитись всі коментарі (5)

Працю в компанії вже близько 10 місяців. Було тестове завдання, і воно було в рамках норми. Процес рекрутінгу проходив добре, був проінформований про діяльність і структуру компанії. За весь цей час можу сказати що все добре, компанія пропонує як і віддалений формат роботи так і у офісах компанії, що дуже важливо у нинішній час. Умови праці в цілому хороші і комфортні. Компанія допомогає співробітникам з релокейтом в Прагу і саппортить в цих питаннях. В цілому враження хороше, з токсичною атмосферую не стикався.

Відправив виконане тестове завдання 13.08, відповідь отримав 12.09, за цей період 70% моїх запитань(10+) про фідбек ігнорувалися, в іншому відповідали «завтра буде» і що дуже багато тестових завдань на які немає часу.

Я працювала в Smart Project і хочу сказати, що там працюють чудові люди. Це був корисний і наповнений позитивом досвід. Компанія дуже дбала про мене, створюючи комфортні умови для роботи. Атмосфера завжди була легкою та веселою. Ми проводили богато дружніх корпоративів, які я організовувала. Та також цікаві професійні воршопи для художників і програмістів. Це надало мені змогу набути навичків організації.
Щиро вдячна за можливість ходити на курси англійскої мови, курси живопису.
Я щиро вдячна за цей період свого професійного життя і рекомендую Smart Project як чудове місце для роботи.

Дуже приємно бути частиною команди Smart Project. Працюю тут java розробником. Хочу відмітити лояльне відношення до співробітників та круту підтримку з боку керівництва на початку пандемії та війни.

Швидко підготували головний офіс в Дніпрі до блекаутів, забезпечили гідні умови праці в інших містах, шляхом покриттям витрат на коворкінг. Відкрили офіс в Празі, та запропонували релокацію тим, у кого була можливість.

Щодо умов праці також нарікань нема. Здорова атмосфера та відношення між співробітниками. Іноді трапляється нерівномірне навантаження, але це суто робочі моменти.
Цікавий останній ігровий проект. Вся команда надихнулася та видала першу версію за 2 місяці. Працюємо.

Підтримали: Yevgeniy Tsarynnyi

Я проработал в компании более 1 года и ни на секунду не пожалел о решении присоединится к ней.
В первую очередь хочу отметить, что как только попадаешь в офис, сразу понимаешь насколько благоприятная рабочая обстановка, способствует этому не только
большой современный и технологичный офис но и абсолютное понимание — насколько людям нравится тут работать.
Smart Project это команда высококвалифицированных профессионалов, которые постоянно развиваются и рядом с которыми сам постоянно растешь как специалист.
В компании проводится множество тематических семинаров, хакатонов и различных мастер классов.
В компании всё постоянно в движении, ничего не останавливается ни на секунду, большое внимание уделяется организации комфортного рабочего процесса.
Все спорные вопросы в работе ставятся на общее рассуждение, чтобы рассмотреть проблему под разными углами и принять самое обдуманное решение, на сколько это возможно.
Каждого, кто хочет поделиться своим мнением, обязательно выслушают и прислушаются к высказанным идеям!
Благодаря этому подходу компания остается всё также успешной и продолжает развиваться уже более 10 лет.
А также — те кто умеют хорошо работать и умеют хорошо отдыхать, поэтому корпоративному отдыху уделяют такое же внимание как и организации рабочего процесса и не только для сотрудников компании но и для их семей.

Smart Project идеальный выбор для тех, кто хочет развиваться и постоянно расти в профессиональном плане, в спокойной, душевной обстановке.

Проходил собеседование в 12.2018. По факту, замечания всего два:
— Вакансия указана на dou со статусом: «горящая». Однако, после собеседования HR сказала, что «вообще то поиск специалиста происходит не в „горящем“ режиме».
— HR сообщил, что фидбек о собеседовании дадут к концу актуальной недели. В оговоренные сроки никто не связался.

Жаль потраченного времени.

Дмитрий, спасибо за отзыв.

Нам было интересно пообщаться с вами, спасибо что нашли время и пришли. По вашим замечаниям:

— Система с вакансиями на DOU работает так, что сначала публикуются «горящие», а потом обычные вакансии. Мы узнали это уже опубликовав вакансию маркетолога, поэтому вышла небольшая путаница.
— На тот момент, мы только начали поиск. Вы были вторым кандидатом, с которым мы общались и мы это озвучили на собеседовании. Похоже, что мы друг друга не поняли и вы ожидали быстрый ответ с нашей стороны. Впредь будем внимательнее.

Хороших праздников!

Перейти до дискусії