11 серпня 16:06
Я успішно завершив курс «Моніторинг з Prometheus та Grafana» від Олега Заревича. Сподобався баланс теорії та практики, а також живі дискусії по питаннях, які виникали в студентів. Домашні завдання були не залегкі, щоб зробити їх бездумно і не заважкі, щоб не вбити мотивацію їх робити.
Паралельно проходив курс підготовки до Prometheus Certified Associate та успішно її здав. Тож можу сказати, що курс від Олега Заревича більш прикладний і орієнтований на практичне використання всіх згаданих у курсі технологій (Prometheus, Grafana, Loki, Promtail, Alloy, Tempo, OpenTelemetry) та їх інтеграції з Kubernetes.
Протягом курсу та після нього окрім записів лекцій та сесій питань-відповідей також є доступ до всіх презентацій та прикладів коду продемонстованих на лекціях.
Додатково robot_dreams надавали доступ до короткого курсу «Навчитися вчитися» та посилання на матеріали, які можуть бути корисні кожному інженеру в сучасному ІТ. Всі організаційні питання вирішують куратори платформи.
Десь після екватора курсу нам були презентовані кілька варіантів на вибір курсової роботи, яку на останньому занятті всі бажаючі могли захистити та отримати додаткові бали.
Рекомендую курс тим, хто має теоретичне уявлення про моніторинг чи навіть практичний досвід, але не до кінця розуміє, як будувати систему моніторингу з нуля, плутається у різноманітті сучасних інструментів моніторингу та обзервабіліті і де вони доповнюють одне одного, а де конкурують.