RIBS

Київ

13 червня 20:04

Anton H, web front-end developer в NimbusNexus

⚠️ НЕ ЗАПЛАТИЛИ ЗА ОСТАННІЙ МІСЯЦЬ РОБОТИ! ⚠️
Компанія працює за принципом: Врятуватись за рахунок своїх працівників.

На старті все виглядало чітко: повна зайнятість 40годин/тиждень, підтримка з боку одного із співзасновників і командна взаємодія на проєкті, що стартував кілька тижнів тому. Але реальність виявилась зовсім іншою.

З перших тижнів стало очевидно, що заплановані терміни — нереальні, а обсяг задач перевищує можливості команди. Коли ми про це говорили, керівництво відповідало:

«Так ріжте функціонал, потім доробите.»
«Головне зробіть якось, щоб було що показати клієнту.»

Пропонували знайти ще одного розробника на проєкт, але до діла так і не дійшло — чекали кілька тижнів.

Коли дедлайни почали «горіти», тон змінився:
«Чого так довго робите?»
«Якщо ви не встигаєте, то може нам краще найняти фрілансерів і заплатимо їм. Вони точно встигнуть.»

Через деякий час моя колега, яка починала проєкт, залишає його через серйозні проблеми зі здоров’ям. Не виключаю, що це могло бути через понаднормову роботу та недосип.

Роботи побільшало, але терміни лишились тими ж. На реальну оцінку задач, закривали очі та давили:
«Що ти гониш? Там нема що робити. Давай реальні сроки кажи!» — це казав один із співзасновників, відповідальний за цей проєкт, але який не мав досвіду роботи з кодом.

Обіцянка допомогти і підказувати під час розробки, так і залишилась лише обіцянкою з вуст іншого співзасновника. Пізніше він прямо сказав, що вже і так занадто залучений в інших проєктах компанії і не планував більше втручатися та допомагати цьому проєкту.

Тож замість того, щоб підключити ще одного розробника або перекинути з іншого проєкту, вирішили наймати фрілансерів.
Шукали швидко та дешеві варіанти.
Без адекватних співбесід брали людей з невідповідним стеком, з малим досвідом роботи та неповнолітніх. Перевірка коду та рев’ю лягли на мене.

Понаднормова праця, щоб встигнути в терміни, вимотувала, тому після релізу, я сказав, що не маю більше бажання так працювати. Вирішую піти, запропонувавши та узгодивши з керівництвом, що я завершу свою частину роботи, внесу правки та підготую технічну документацію. Це зайняло б ще кілька тижнів. Але паралельно мене просили додати «несуттєвий» функціонал та пофіксити неточності, що були на проєкті зроблені не мною:
«Що, складно один рядок коду додати/змінити?»
«Ти ж знаєш проєкт, тобі пофіксити буде швидше»

Паралельно чув постійні закиди, що всі проблеми на проєкті через «х...вий фронтенд». Не кажучи про критику на адресу вже звільненої розробниці. Хоча нещодавно про неї говорили лише хороші та теплі слова.

Після завершення роботи, на моє пряме запитання: «Коли чекати зарплату?».
Відповіли: «Яка зарплату? Ти ж звільнився ще місяць тому, коли сказав, що хочеш піти.»
Хоча жодних розмов про це не було, як і офіційних документів про найм або звільнення я не підписував.

Більше того — заявили, що: «Проєкт зараз у мінусі на 4000$, якщо хочеш — можеш підтримати, скинувши 1000-2000$, щоб покрити збитки через фрілансерів, бо нам нема чим платити іншим розробникам, які сидять на інших проєктах»

Прямих звинувачень ніколи не було. Постійно лунала фраза:
«Ми всі в одній лодці, тому вирішувати проблеми маємо разом»
Але чомусь відповідальність лягала не на керівництво, а на найманих працівників.
Так було і з ПМ, коли вона змушена була сплатити зі своїх коштів фрілансеру за частину його виконаної роботи.

⚠️Тож, раджу вам не зв’язуватись із цими людьми і дотичними до них компаніями — МОЖУТЬ КИНУТИ!⚠️