Railsware

Київ, Краків (Польща)

2 серпня 2023 15:45

Sergiy Morenets, Java evangelist

Зі мною зв’язалася рекрутер компанії Уляна Терещенко і запропонувала вакансію Senior Java Developer, де було необхідне також знання Kotlin та React.
Першим етапом було вирішення 4 тестових завдань (2 на Java, одне на JavaScript та одне на SQL) на сайті qualified.io.
Максимальний час на всі завдання — 3 години.
Я впорався з ним першого ж дня за 2 години, тому що завдання були не дуже складні.
Через день на зв’язок вийшла Уляна і повідомила, що компанія відмовляє мені, тому що нібито «друге завдання скопійоване з Інтернету».
Це було так безглуздо, що мені навіть не було бажання їй відповідати. З моїм досвідом та навичкою мені немає сенсу брати рішення з Інтернету.
А компанія Railsware, якщо вона раптом боїться, що її співробітники не дай Господь користуватимуться Інтернетом під час роботи (цікаво, а що щодо ChatGPT, теж заборонено?) потрібно було просто запланувати live coding, і я б так само вирішив ці завдання.
Але боюся співробітникам Railsware просто ліньки цим займатися, набагато простіше давати тестові завдання, а потім безглузді причини відмови.
Але відгук я таки вирішив написати, щоб інші кандидати знали, що ця компанія не варта навіть секунди вашої уваги.

Сергію, доброго дня.
Дякуємо вам за зворотний зв‘язок!

У нашому тестовому завданні обов‘язково зазначається, що за ознак того, що рішення було скопійоване з інтернету або виконане за допомогою ChatGPT, ми не зможемо продовжувати процес. У цьому випадку є всі підстави так вважати.

Платформа Qualified, яку ми використовуємо для тестових завдань, додає коментар, якщо частину коду було вставлено з зовнішніх ресурсів, та показує час, за який завдання виконане. Не ставимо під сумнів ваші навички, але друге завдання було зроблене за шість хвилин, тоді як платформа вказала на copy-paste. У будь-якому разі наші розробники перевіряють завдання повторно, щоб пересвідчитись, що рішення було скопійоване не з власного коду кандидата. І навіть виносячи за дужки питання до другого завдання, у першому ми не побачили очікуваний нами рівень. Тому, на жаль, ми не змогли продовжити з вами процес, адже на цьому кроці самостійне виконання та якість — обов’язкові умови.

Звісно, ми розуміємо, що всі розробники користуються інтернетом чи ChatGPT під час робочого процесу. І ви маєте рацію, що на наступних кроках, під час парного програмування, а також Full Day, це абсолютно нормально. Більше того, у робочому процесі ми це заохочуємо. Утім, саме тестове ми просимо виконати власними зусиллями, оскільки задачі, як ви і зазначили, нескладні і доволі типові. У цьому випадку тестове повинне підвердити загальні інженерні навички кандидатів, тому copy-paste рішення стає стоп-фактором.

Вдячні за ваш час та бажаємо успіхів.