13 липня 17:44
Проходив процес найму на позицію Product Owner в Affemity Group. Загалом залишились змішані враження.
Процес був досить нестандартним. Через декілька тижнів після відгуку на вакансію мене одразу запросили на сніданок з CEO (без попередньої розмови, співбесіди з рекрутером чи hiring manager). Через мої обставини зустріч я переніс в онлайн формат. Але це було досить дивне явище. Снідати з кандидатами, яких ти не проскрінив. Після цього було тестове завдання, а згодом — ще одна зустріч з CEO в їх офісі (яку першочергово пропонували провести в офісі в неділю ввечері...). Тут питань також було багато...
Саме під час фінальної зустрічі в мене виникло найбільше запитань до процесу.
Ми не говорили про мій досвід, про минулі проекти.
Значна частина часу була присвячена спільному брейнштормінгу їх продукту та пошуку нових ідей. Особисто для мене це більше нагадувало імпровізовану продуктову сесію, ніж оцінку досвіду кандидата. Це було досить стресово.
На мою думку, очікувати від людини, яка лише знайомиться з продуктом і не має доступу до досліджень, аналітики, користувацьких інсайтів та внутрішнього контексту, глибоких продуктових рішень — не найкращий спосіб оцінки Product Manager. Набагато точніше професійний рівень, як на мене, показують розбір реальних кейсів із попереднього досвіду кандидата або спільний аналіз конкретної бізнес-ситуації.
Другий момент — комунікація після фінального етапу. Після тестового завдання та особистої зустрічі майже тиждень не було жодного апдейту. Лише після того, як я сам звернувся до рекрутера, отримав фінальний фідбек через 4 дні. Вважаю, що після кількох етапів процесу, тестового і поїздки в офіс — кандидат заслуговує хоча б на коротке повідомлення про статус. Це займає хвилину, але демонструє повагу до часу людини.
В загальному процес найму в компанії це місце для росту.
Бажаю команді успіхів у пошуку свого кандидата та сподіваюся, що з часом процес найму стане більш структурованим і передбачуваним для кандидатів.
Іване, дякую, що поділилися своїм досвідом.
Наш процес найму на Product-ролі дійсно відрізняється від класичних співбесід. Це свідомий підхід: для нас важливо оцінити не лише попередній досвід кандидата, а й спосіб мислення, здатність працювати з новим контекстом, ставити запитання, аналізувати та формувати рішення. Водночас кандидат отримує можливість краще зрозуміти продукт, команду й характер майбутніх викликів. Ми розуміємо, що такий формат може сприйматися по-різному.
Дякую за коментар щодо комунікації між етапами. Ми постійно вдосконалюємо процес найму, тому конструктивний зворотний зв’язок завжди враховуємо.
Бажаю вам знайти команду, у якій ваш досвід і підхід максимально розкриються.