Point2Web

Київ, Торонто (Канада)

4 квітня 2025 10:42

Марія Dziubina, СМО

Це мій перший негативний відгук про інтервʼю в компанії. (CMO/Head of Marketing) Я пішла на 40вій хвилині, і ось чому.
З впевненістю можу сказати що це було найтоксичніше інтервʼю за мою карʼєру з вкрапленням пасивної агресії від інтерв’юєрки.
На зустрічи були присутні recruiter та HRD. Хочу відмітити професійну поведінку рекрутера, вона уважно слухала, проявляла емпатію та активне слухання.
Другу частину інтервʼю вела HRD.
Склалось враження що CV вона не дивилась і залагом це її не цікавить. Коли я про це спитала вона відповіла, цитую: «я могу грати в друрочку скільки завгодно, моя задача зрозуміти чи написали ви правду в резюме».
Це мене шокувало. Як Топ менеджер я проводжу багато співбесід, і якщо ви хочете перевірити кандидата є більш професійний метод це зробити.

Передаю діалог який мене вимусив піти зі співбесіди раніше. Я відчула та побачила хамство зі сторони HRD, нерозуміння сфери діяльності, бізнес середовища, непрофесійність, невміння спілкуватися з ТОП менеджерами, пасивна агресія в поведінці та тоні комунікації.

Я: Які цілі в компанії?
HRD: Тільки фінансові.
Я: Чи є бізнес цілі?
HRD: кожен відділ ставить собі цілі окремо.
Я: А як ви узгоджуєте ваші цілі?
HRD: Я не розумію питання.
Я: які KPI на цю позицію на перші 3 та 6 місяців?
HRD: (скидає обовʼязки з позиції)
Я: Я читала обовʼязки, мене цікавить KPI.
HRD: цифр нема
Я: Хто клієнти компанії?
HRD: Паблішери.
Я: Які паблішери?
HRD: Я не розуміюся на маркетингу. Я не розумію питання.
(На питання відповідає рекрутер)
Я: Як відбувається ваша комунікація між українським та канадійським офісами?
HRD: Англійською.

Це смішно, якби не було так сумно.
Що це означає для CMO чи head of marketing?
Для мене така поведінка менеджменту компанії означає шо цілей у CMO не буде, а буде тільки гонка за гроші, відсутність бюджету та недовіра. Я відчула шо нема бажання до взаєморозуміння, міміка та жести були пасивно агресивними, для мене це означає шо СМО буде стикатися з поломонаю комунікацією та мікроменеджментом, недовірою та газлайтингом.
З мого досвіду, якщо в компанії відсутні чіткі бізнес-цілі та механізми їх узгодження між командами — це може бути червоним прапорцем, який свідчить про потенційні ризики: токсичну атмосферу, конкуренцію, брак довіри. Якщо немає ефективної взаємодії між ключовими командами — продукту, маркетингу та продажів — це часто призводить до байдужості або ворожості між підрозділами, перекладання відповідальності, відсутності командного духу, взаємопідтримки й професіоналізму.
Для мене все це стало тривожним сигналом. За ці 40 хвилин неповного інтерв’ю у мене сформувалося враження, що саме з такими викликами доведеться стикатися CMO на цій позиції.

Дякую за ваш фідбек і за те, що знайшли час поділитися своїм досвідом.
Інтерв’ю — це завжди двосторонній процес, у якому важливо, щоб і кандидат, і компанія мали змогу оцінити, наскільки їм комфортно працювати разом. Ми поважаємо право кожного на свою думку і шкодуємо, що враження від розмови залишили неприємний осад.
Разом із цим хочу дати трохи контексту з нашого боку, аби уникнути непорозумінь і прояснити наш підхід.

Роль інтерв’юєра, особливо в розмові на керівну позицію, полягає не лише в оцінці досвіду, але й у вивченні підходів до комунікації, лідерства, прийняття рішень і гнучкості в ситуаціях, що можуть викликати емоційний відгук. Саме ці компетенції часто є вирішальними в роботі з командами і клієнтами. У межах інтерв’ю ми свідомо використовуємо іноді нестандартні або складні питання, аби подивитися, як кандидат взаємодіє в умовах невизначеності чи стресу. Це не тест «на міцність», а спосіб краще зрозуміти підхід до вирішення конфліктів та адаптивність — критичні навички для лідера.
Якщо такий стиль здається неприйнятним або викликає неприємні емоції — цілком ймовірно, що наша культура та очікування справді не співпадають. І це нормально: відкритий діалог дозволяє обом сторонам прийняти свідоме рішення щодо подальших кроків.

Щодо коментарів про зміст розмови. Частина фраз, які ви навели у відгуку, на жаль, не відповідають дійсності та вирвані з контексту. Наприклад, іронічна репліка, яку ви навели, була сказана у відповідь на невідповідність між поданими кейсами та реальним досвідом, і мала на меті уточнення, а не образу. Ми завжди намагаємось тримати діалог конструктивним, навіть якщо обговорення складне та відверте.

Щодо цілей та KPI. У компанії справді існують як фінансові, так і нефінансові стратегічні орієнтири, однак підхід до визначення KPI на керівних позиціях — це спільна робота з майбутнім керівником. Ми вважаємо некоректним нав’язувати готові метрики без урахування бачення та досвіду самої людини.

Щодо розуміння бізнесу. У нас є чітке розділення функцій між командами. Не всі учасники інтерв’ю мають глибоку експертизу в кожній сфері — і це абсолютно нормально. Саме тому в діалозі з кандидатом на різних етапах, зазвичай беруть участь кілька представників компанії, кожен із яких може дати більш глибокі відповіді у межах своєї відповідальності.

Ми цінуємо зворотний зв’язок і завжди відкриті до покращення своїх процесів. У той же час ми не підтримуємо стиль комунікації, який включає бездоказові звинувачення, образливу термінологію чи інтерпретації, що можуть викривити суть розмови.

Щиро бажаю вам знайти ту команду, де ваші очікування, стиль комунікації та бачення лідерства будуть максимально співзвучні.

Підтримали: Liudmyla Radchenko