Уважно ознайомившись із їхнім «контрактом», я можу сказати одне: у рабів було більше прав, ніж те, що пропонує OGD Solutions своїм спеціалістам.
Це не договір про співпрацю — це спроба оформити повний юридичний контроль над працівником, позбавити його будь-яких гарантій та створити умови, за яких компанія може не платити взагалі, пояснюючи це будь-яким «дефектом», «порушенням» чи просто власним бажанням.
Жодна поважна IT-компанія — ні EPAM, ні GlobalLogic, ні SoftServe, ні Luxoft — ніколи не включає в контракти такі вимоги:
• штрафи у десятки тисяч доларів за вигадані «порушення»;
• безкінечні правки без оплати;
• право компанії самостійно утримувати гроші з будь-якого інвойсу;
• можливість оголосити роботу «дефектною» та не платити місяцями;
• двохрічний non-compete, який забороняє працювати деінде;
• тотальна заборона на інші проєкти;
• повна відмова спеціаліста від елементарних прав.
Такий «контракт» — це не партнерство, а спроба взяти людину в законну кабалу.
Подібні документи не має права підписувати жоден самоповажний спеціаліст, якщо він планує отримувати зарплату, а не юридичні проблеми.
OGD Solutions має переглянути свої практики, якщо вони взагалі планують працювати з професіоналами, а не шукати людей, які згодні на умови гірші, ніж у кріпацтві.
Дякуємо, що знайшли час ознайомитись з нашим договором. Ми не встигли надати вам розгорнуті відповіді на ваші питання, тож відповімо тут, щоб зняти всі непорозуміння.
Наш договір — це не трудовий контракт і не «рабська угода», а цивільно-правова угода про співпрацю з незалежними підрядниками (ФОП/контракторами). Вона створена за участі міжнародної юридичної фірми, що спеціалізується на ІТ-сфері, і використовується нами багато років у співпраці з сотнями спеціалістів із понад 10 країн.
Тепер по суті ваших зауважень:
1. Фіксований штраф 20 000 USD
Цей пункт стосується лише навмисних порушень конфіденційності або конфлікту інтересів — наприклад, якщо підрядник напряму контактує з нашим клієнтом в обхід компанії або передає йому конфіденційні матеріали.
За всю історію компанії цей пункт жодного разу не застосовувався. Він існує виключно як захист від шахрайських дій, а не як «залякування».
2. Оплата і «дефекти»
Жоден підрядник не працює «безкоштовно».
Оплата завжди проводиться в повному обсязі за фактично виконану роботу. Пункти про «дефекти» — це звичайна практика для всіх сервісних договорів, що описує процес узгодження результатів з клієнтом.
Якщо є зауваження до якості, їх усунення оплачується в межах робочого часу або погодженого бюджету. Жодних «безкінечних правок без оплати» у нас не існує.
3. Утримання коштів і штрафи
У договорі дійсно передбачена можливість утримання коштів у разі порушення — але це право компанії лише у випадку доведених фактів порушення і воно застосовується виключно після внутрішнього розгляду. У реальній практиці такі ситуації не виникають, бо ми завжди вирішуємо все шляхом комунікації.
4. Non-compete (2 роки)
Це обмеження стосується лише конкретних клієнтів або проектів, з якими ви співпрацювали через нас.
Воно не забороняє працювати на інші компанії, у тому числі прямі замовлення чи сторонні фріланс-проекти. Мета — запобігти ситуаціям, коли підрядник обходить посередника і укладає прямий контракт із клієнтом, використовуючи інформацію, отриману під час співпраці.
5. «Заборона на інші проекти»
Такого пункту в договорі немає. Підрядники OGDSolutions можуть паралельно працювати над будь-якими іншими проектами, якщо це не створює конфлікту інтересів із нашим клієнтом.
6. Портфоліо та авторство
Використання проектів у портфоліо можливе за погодженням із клієнтом, якщо це не порушує NDA. Це звичайна умова для будь-яких ІТ-компаній, які працюють із корпоративними замовниками.
Ми відкриті до діалогу, завжди пояснюємо кожен пункт, і більшість наших контракторів після коротких роз’яснень спокійно підписують угоду та співпрацюють роками. Жаль, що ви зробили публічні висновки, не дочекавшись відповідей, проте ми щиро бажаємо вам успіху у подальшій кар’єрі.
Я працюю QA інженером в OGD Solutions вже 4 роки, і можу з упевненістю сказати, що ця компанія стала для мене ідеальним місцем для професійного зростання та реалізації.
OGD Solutions створює атмосферу, де кожен працівник відчуває себе цінною частиною команди. Тут підтримують розвиток, діляться знаннями та завжди готові допомогти з будь-якими викликами. Компанія приділяє велику увагу якості продукту, що мотивує тебе як QA інженера постійно вдосконалювати свої навички.
За ці роки я працював над різноманітними проєктами, що дозволило мені поглибити свої знання у сфері автоматизації та ручного тестування. Керівництво компанії завжди відкрите до ідей, а команда справді заряджає ентузіазмом.
Особливо хочу відзначити гнучкий підхід до графіка роботи та баланс між особистим життям і кар’єрою. Це дозволяє ефективно поєднувати роботу з іншими аспектами життя.
Працюю в OGD Solutions вже 9 років, і цей час став для мене неймовірно важливим періодом професійного та особистого зростання. Однією з найкращих переваг роботи для мене це праця віддалено. Це ідеальний варіант для тих, хто цінує свободу у виборі місця роботи.
OGD Solutions дбає про те, щоб співробітники мали можливість навчатися новому, брати участь у цікавих проєктах і розвиватися разом з компанією.
З задоволенням хочу поділитися своїм досвідом роботи в компанії OGD Solutions. Це місце, де поєднуються професіоналізм, інновації та справжня турбота про своїх співробітників.
З перших днів мене вразила відкритість і дружня атмосфера в колективі. Кожен співробітник має можливість висловлювати свої ідеї та вносити вклад у розвиток компанії, що створює відчуття значущості твоєї роботи. Особливо хочеться відзначити високий рівень організації робочих процесів та злагоджену комунікацію. Компанія інвестує в навчання та професійний розвиток своїх працівників, що дозволяє постійно вдосконалюватися та йти в ногу з останніми трендами у світі IT.
OGD Solutions — це не просто компанія, а справжня команда, яка завжди підтримує, надихає і допомагає досягати нових вершин. Я вдячний за можливість бути частиною цього неймовірного колективу і впевнений, що разом нас чекають великі досягнення!
Не рекомендую співробітництво з даною компанією як з боку розробників, так і стосовно умов співробітництва.
Не зрозумілі штрафи розміром 500$, не виплата заробітньої плати за останній місяць та пасивно агресивна манера спілкування деяких співробітників — лише мала частка того що там відбувалось.
(ілля, я все ще чекаю свою останню зп. Інакше прийдуть з податкової і потрібно буде платити більше)
Двічі писав по вакансії Yuliana Sobko, на djinni, більше ніж за місяць жодного разу не відповіли.
За більше ніж два роки роботи в компанії, OGDSolutions, я точно можу сказати, що тут можна здобути дійсно вартий уваги досвід. Ріст здібностей кожного працівника є прямопропорційним росту компанії, адже тут все зосереджено на розвиток, як бренду, так і кожної особистості окремо.
Весела, позитивна та дружня атмосфера, відповідальність, професіоналізм та чуйність зі сторони керівництва,- це все про OGDS. Робота тут точно варта твого часу.
Мені пощастило стати частиною такої сформованої та налагодженої компанії, як OGD Solutions. Працювати тут дійсно одне задоволення, адже компанія завжди ставиться з розумінням та дбає як про своїх працівників, так і про своїх клієнтів. Керівництво ретельно підходить до відбору персоналу, тому тут працюють справжні майстри своєї справи, які ніколи не перестають розвиватися та горять своєю справою, що дуже надихає та мотивує.
Работаю в компании уже около 7 месяцев и очень рада, что попала сюда. Компания дает возможность развиваться (уроки английского, профессиональный рост — нет однообразия), руководство идет навстречу по разным вопросам, что очень мотивирует.
Мне нравится, что корпоративная культура OGD Solutions не насаждается, а создается нами самостоятельно. В такой атмосфере хочется работать 👍🏻👍🏻👍🏻
Працюю в OGD вже більше 2х років, і це просто нереально крутий досвід, цікаві люди, позитивна весела атмосфера. Немає бюрократії, зверхнього відношення до працівників. Дійсно дружній колектив і адекватне відношення до роботи!