14 серпня 2025 12:23

Yevhenii (Jean) Dudchenko, UI/UX Design

Мій досвід співпраці з компанією залишив вкрай негативне враження.

Проходив відбір на позицію дизайнера. На етапі тестового завдання отримав об’ємну задачу, яка включала повноцінний UX/UI флоу — 5 вайрфреймів та фінальні дизайни веб-сервісу. На виконання пішло 2,5 повних робочих дні.

Завдання виглядало як реальний запит від клієнта. Більше того, з розмов із колегами стало зрозуміло, що тестові завжди різні. Складається враження, що кандидати фактично виконують для компанії безкоштовну концептуальну роботу, яка далі використовується всередині.

У нормальних компаніях завдання такого обсягу оплачуються, оскільки це значний час і зусилля кандидата. Тут же — жодної компенсації.

Після відправлення завдання я спершу отримав шаблонний фідбек у стилі «рівень не підходить», без жодної конкретики. Через тиждень мені все-таки надіслали більш детальний відгук, у якому не було жодного позитивного слова — усе «не так», усе «не те». Очевидно, компанія отримала готове рішення — і на цьому взаємодія завершилася.

Висновок: непрозорий процес відбору, неетичне ставлення до часу та зусиль кандидатів, підозра на використання тестових як робочих задач. Не рекомендую витрачати свій час на цю компанію.

Підтримали:  Віктор Коропецький

Вітаємо, Євгене.
Дякуємо, що знайшли час описати свій досвід участі в нашому відборі.

Ми розуміємо, що обсяг тестового завдання міг бути сприйнятий як надмірний для неоплачуваного етапу. Для нас це важливий сигнал і привід уважніше переглянути формат таких завдань у майбутньому.

Хочемо окремо зазначити, що роботи кандидатів не використовуються нами в комерційних цілях або в роботі з клієнтами. Тестові завдання мають виключно оціночний характер і використовуються лише в межах процесу відбору.

Нам прикро, що формат нашої взаємодії залишив у вас негативне враження. Ми цінуємо час і зусилля кандидатів та враховуємо цей фідбек під час вдосконалення процесу рекрутингу.

Бажаємо вам успіхів у подальшому розвитку і дякуємо за відвертий зворотний зв’язок.