17 квітня 23:02
Залишу свій невеликий, але цілком об’єктивний відгук на MateAcademy.
Невеличкі дані: Я не був новачком у програмуванні, тому що з універу його вивчав і самостійно також, але шукав саме хто доведе до першої роботи у цьому напрямку.
Одразу спойлер — нічого не вийшло і мені повернули 50% від внеску (500 долларів десь).
Як почалося: Шукав хто проведе саме до першої роботи, а не просто курс заради курсу. На вибір було 2 школи, але першим вмовив мене Mate (вони дуже діставучі у цьому).
Я обрав Flex Python Dev (що означало гроші вперед, фатальна помилка), оплатив, отримав сверху англійську на півроку за те що я УБД (або просто така акція, не суть).
Що я очікував: 80% практики и 20% теорії.
Що я отримав: 50% відео як з ютубу, 20% теорії з посиланнями на інші онлайн школи і 30% практики.
Завдання не були упорядковані та не розкривали ту чи іншу тему сповна, це було просте ознайомлення. На цьому етапі я прийняв це, бо мене цікавила робота, і цю теорію я знав.
Далі були інші модулі і завдання, але вони не відрізнялись від принципу: Штампуємо відео як у Ютубі, залишаємо посилання на матеріали і даємо якесь завдання.
Відрізнявся мабуть Проект, який йде у твоє резюме у майбутньому. Це на вибір 4 теми та
Тобто буквально дають практичне завдання, а теорію до нього ні. Коли я про це запитав, то отримав відповідь «Шукайте в інтернеті», коли я спитав «А навіщо я тоді курс оплатив?», була відповідь «Це входить до системи курсу». Це як у школі пройти математику, а контрольна з фізики.
Я, звичайно зробив усі практичні завдання (На той момент вже був ChatGPT), тому я пішов далі (Так, ніяких захистів проектів не було, їм до цього немає діла).
Далі настав час Технічних перевірок з менторами. Із менторів хотів тільки одного відзначити, який питав дуже суворо і чекав об’ємну відповідь і розуміння. Усі інші — проводили щоб провести.
Я сдав усі перевірки на Відмінно і почався завершальний єтап: Створення Резюме і пошук роботи. З самого початку я сам сумніви у своїх знаннях, як і у мотивації менторів перевіряти учнім, тому відверто про це казав свому Куратору з Працевлашуванню, але отримував лише відповідь «Подавайся, усе нормально». На мої подачі реагували не дуже, на співбесідах питали те, що я не знав.
Окрему визначу що Вас можуть порекомендовати у компанії. Мене рекомендували не по профілю, що потім HR-менеджер питав «чому тебе порекомендували якщо це не твоя кваліфікація?». А що я відповім? Що координатору треба закрити план?
Через 2 місяці пошуків я переїхав у іншу країну, про що повідомив координатора, і отримав на це добро. Після продовження нічого не змінилось, але це важливий момент, адже мені цю паузу згадували при поверненні коштів.
Як прошло 4 місяці пошуків (або 16 тижнів) я подався на повернення коштів, хоча координатор відговорював тим, що треба продовжувати пошук або не подаватись і залишити як є, щоб матеріали курсу були у доступі.
Команда Mate після досліждення моєї заявки, заявила щоб я обговорив це з координатором. Координатор на зустрічі 1на1 розповів про мої порушення, а саме: не відповідний текст, малу кількість подач та взяття перерви. Тому у поверненні відмовлено.
Я затвердив помилки, виправив їх, і через 2 місяці знову подався на повернення. ЦЬого разу знову команда направила мене до координатора, який у свою чергу сказав йти далі, бо знову подач мало (мінімум 30 на тиждень). На мою заяву що Не має 30 вакансій на тиждень по моєму профілю — треба шукати. Тоді я дав останню пропозицію: Я подаюся на тиждень 30 разів на усі вакансії, тим самим виконую умови контракту і повертаю свої кошти. На цю пропозицію я отримав лекцію який я ледачий і треба більше часу шукати вакансії. Лише тоді я написав остаточний лист Mate, що я не можу подаватись 30 разів на тиждень бо треба мене чомусь навчити. І тільки тоді я отримав 50% від внеску (22к гривень) і відмову від курса.
Щодо Менторства: не розраховуйте що Вам будуть щось детально пояснювати. Вводять ШІ, який дає дивні поради.
Є QA сессії, де пояснять так, що стане ще не зрозуміліше.
Особисто я після досвіду з їх Менторами перейшов на ChatGPT та Ютуб. Набагато швидше, ясніше та якісніше.
Що я хочу сказати цим відгуком?
Ця школа має дуже розмиті умови щодо Працевлаштування. Цим може вважатись навіть вчитель у онлайн школі за 10к гривень, і ти не маєш права відмовитись.
Тому читайте уважно умови контракту і не давайте наперед гроші.
Також будь які Ваші питання до учбового процессу, або будь якого іншого процессу, будуть успішно не помічені. Хоч йде багато розмов що вони замотивовані у Вашому ПСІТ, запевняю що це не так) Це працює лише на ПісляПлаті. На передплаті вони вже отримали від Вас усе що треба)
Тому можу порадити лише ПісляПлату, коли платиш після отримання роботи, але не пожалкуйте яка це може опинитись робота.
Привіт!
Дякую, що поділився своїм досвідом! Писала тобі вже про це особисто, бо мені дійсно прикро. Хочу зі свого боку додати трохи контексту до тих моментів, які ти описав.
Щодо навчання і структури курсу
Програма побудована так, що теорія і практика йдуть послідовно і пов’язані між собою. Практичні завдання базуються на матеріалах попередніх модулів.
У твоєму випадку частина тем була пропущена, бо ти зазначав, що вже маєш цей бекграунд. Через це на етапі практики могло виникнути відчуття, що якихось тем не було, хоча вони є в попередніх модулях.
Формат з відео і додатковими матеріалами — це свідомий підхід. Ми поєднуємо власні пояснення з зовнішніми ресурсами, бо в реальній роботі часто потрібно самостійно знаходити і опрацьовувати інформацію.
Щодо менторства і техчеків
Роль менторів — не тільки пояснювати, а й перевіряти розуміння та підсвічувати зони росту. Стиль менторів може відрізнятись, але ціль у всіх одна — допомогти дійти до рівня, з яким можна впевнено проходити співбесіди.
Щодо використання AI
AI у навчанні — це додатковий інструмент, який допомагає швидше отримати підказку або альтернативне пояснення. Ми використовуємо його як підтримку, а не заміну менторства.
Зараз уміння працювати з AI — це частина реальної роботи в багатьох командах. Важливо не лише отримати відповідь, а й зрозуміти її і вміти застосувати.
Водночас ментори залишаються ключовою частиною процесу: вони допомагають розібрати складні моменти і перевіряють глибину розуміння. Фінальна перевірка і фідбек завжди за ними.
Щодо рекомендацій у компанії
Ми додатково переглянули цей момент: рекомендації, які ти отримував, були по твоєму напрямку. Дійсно, були варіанти, які частково перетинались із QA, але це були позиції в miltech-напрямку, і вони окремо проговорювались із тобою — ти погоджувався їх розглядати.
Також у процесі були можливості стажувань із потенційним працевлаштуванням, але ти вирішив їх не продовжувати з особистих причин, про які говорив команді.
Щодо процесу пошуку роботи
Підтримка з працевлаштування включає конкретні кроки: регулярні подачі, комунікацію з рекрутерами, виконання тестових завдань.
Ми кілька разів обговорювали з тобою план і домовлялись про наступні кроки, але частина з них не була виконана (кількість подач, робота з тестовими). Також ти відмовлявся від деяких тестових — на жаль, це напряму впливає на результат пошуку. Можливо, нам необхідно було краще донести це на початку.
Я спробувала відкоментувати основні моменти і, справді, мені шкода, що для тебе цей досвід залишився таким і що ми завершуємо його не на позитивній ноті. Розумію, що зараз це може звучати не так важливо, але щиро сподіваюсь, що ті знання і навички, які ти все ж отримав у процесі навчання, зможуть тобі стати в нагоді далі в роботі і пошуку нових можливостей.