17 жовтня 2023 9:47

Дмитро Давіденко, Full-stack developer, React, Node.js, React Native, WordPress в Freelance

Всім привіт!
Хочу поділитися враженнями про навчання в GoIT на курсі full-stack bootcamp.

Що сподобалося:
— багато корисного матеріалу, який дійсно потрібен в реальній роботі (не раз після працевлаштування відкривав конспект, щоб згадати, як робити різноманітні речі);
— багато практики — автоперевірки, домашні роботи, групові проекти;
— менторська підтримка;
— структурованість подачі матеріалу, добре пропрацьована Learn Management System;
— кар’єрний сервіс — люди, які допомагають при підготовці та під час працевлаштування;
— окремим пунктом згадаю Олександра Репету — викладач від Бога. Відеолекції в записі з ним часто несли більше користі ніж дистанційні онлайн заняття з лектором. Та Олю Петренко, нашу кураторку, яка замінила нам класного керівника :)

Що не сподобалося:
— деякі лектори, які не вміють нормально подати матеріал. Але треба зазначити, що десь з десяти людей, які приймали участь у нашому навчанні (лектори, ментори), нам попався лише один;
— курс по React Native на момент мого навчання (весна 2023) був вже застарілий через що було досить складно виконати всі домашні завдання вчасно, а це впливає на гарантію повернення коштів у разі непрацевлаштування;

Загальні враження:
Сподобалося. Якби мені знов потрібно було б обрати курс для навчання — я би вибрав GoIT.

Про що подумати перед початком навчання на цьому курсі:
— чи є у вас достатньо часу — курс дуже інтенсивний, що означає, що кожен день на вас буде литися водоспад нової інформації, яку необхідно обробити та зрозуміти. Багато завдань, які потрібно виконати, щоб перейти на наступний етап курсу. Особисто я був зайнятий з дев’ятої ранку і до самого вечора. Інколи доводилося сидіти до ночі;
— чи є у вас аналітичні здібності. Курс не підходить тим у кого погано з математикою. І не тому що у Веб-розробці потрібно здійснювати складні математичні обчислення, а тому що математика — це показник того, як ваш мозок вміє працювати зі складними абстракціями. Програмування, як і математика, — це великі абстракції, складні та довгі ланцюжки причинно-наслідкових зв’язків, які не мають аналогій у реальному житті. І, якщо вашому мозку складно оперувати такими абстракціями — то вам немає чого робити у розробці. Тому візміть підручник алгебри за сьомий клас та спробуйте позайматися. Якщо у вас все виходить, ви все розумієте та не дивитеся на приклади, як на незрозумілий набір цифр — то сміливо йдіть у Веб-розробку.
Особисто я перед проходженням цього курсу мав сильний бекграунд — профільну вищу освіту (Харківський Політех випуск 2008 року), але навіть мені інколи було досить важко на цьому курсі. Більшість людей гуманітарного складу розуму взагалі зійшли з дистанціїї...
— конкуренція на ринку праці серед розробників зараж дуже велика. Тому вам буде дуже складно знайти свою першу роботу.