15 серпня 2023 11:34

Ivan Drahoner, Frontend developer в Freelancehunt

Ось вже промайнуло півроку з того часу, як закінчив курс GoIT Fullstack Bootcamp Online. Хочу поділитись своїм досвідом для тих, хто тільки обирає курси.
Познайомився з GoIT через марафон. В момент, коли вирішив, чим саме хочу займатись, дуже допомогло, що у багатьох школах є марафони. Спочатку я відвідав подібний захід від школи N. Все було нормально, але чомусь вона мені не зайшла. Одразу після цього відвідав марафон від GoIT і це було чудово. Перше, що підкупило, — це наявність конспекту лекцій, де все чітко і структуровано пояснюється. Все що потрібно для зайнять в зручній формі. Тому закінчив марафон з задоволенням і зупинив свій вибір на цих курсах.
Конспект (як і вся LMS) стала для мене одним зі стовпів в навчанні. Все, що потрібно знати зібрано в одному місці, добре пояснюється, як гарний посібник і завжди під рукою. Перший час, навіть додатково щось гуглити не було потреби. Звісно, окрім конспекту, в одному місці можна знайти ще записи уроків, додаткові матеріали, автоперевірки, інтерактивні ігри та багато чого цікавого. Великим бонусом є те, що матеріали оновлюються актуальною інформацією і навіть після закінчення навчання залишається доступ до них.
Також на LMS можна знайти вкладку з відео Олександра Репети. Якби за ціну курсу давали б доступ тільки до них, це того вартувало. Особисто для мене його стиль подачі матеріалу дуже сильно подобається. Це другий стовп в навчанні, фундамент, на якому можна збудувати хмарочос. Жодної зайвої інформації, все чітко та структуровано. Як гарну книгу, перечитуючи багато разів, відкриваєш постійно щось нове, так і відео, передивишись знову через певний час, можна вловити деталі, які не потрапили до уваги на початку. Відео Репети — це концентрат знань та мудрість поколінь, яку споживати не тільки корисно, а ще й приємно.
Окрім самого марафону, дуже сильно підкупив формат навчання буткемп. Це дуже інтенсивний курс, який підготує до роботи в короткі терміни та стресових ситуаціях. Окрім заощадження часу на навчання, це дозволяє не відволікатись. Особисто для мене це проблема, а буткемп — це як робота, зранку і до вечора (навіть до ночі). Кожного дня лекції, практики, допомога з домашніми завданнями та самі домашні завдання. І так 6 місяців, які пролітають, наче мить.
Не можу оминути увагою командні проекти. Це немовірний досвід, якого не можна здобути, навчаючись самостійно. Поки пишеш код один, все чітко і зрозуміло, все працює так, як ти очікуєш та виглядає так, як ти це зробив. На командному проекті на першу чергу виходить не написання коду, а саме організація роботи в команді, налагодження комунікації та кодстайлу. Доводиться вирішувати конфлікти, знаходити компроміси та розподіляти задачі між однокомандниками. В команді можна приміряти на себе ролі тімліда та скрам-майстра. Це дуже сильно прокачує організаторські скіли. Це зовсім інший рівень відповідальності і безцінний досвід. Можна відмітити в команді «не офіційну» роль техліда або саппорта, коли на більш складних проектах потрібна допомога команді, або потрібно вирішувати більш складні задачі. Якщо пощастить отримати цю роль, це сильно розвине технічні скіли. Коли до тебе звертається учасник команди за порадою чи допомогою, щоб пояснити якийсь момент, потрібно самому в нього зануритись глибше. Я приймав участь в усіх перечислених ролях і можу сказати, що цей досвід дуже допомагає зараз на комерційному проекті в невеликій команді, уроки засвоєні під час навчання дозволяють не повторювати помилок зараз.
Окрім бочки меду, додам ще й ложку дьогтю. Потрібно брати до уваги, що GoIT, як і будь-яка компанія складається з людей. Всі викладачі на нашому курсі — практикуючі програмісти, з досить гарними здібностями до викладання. Проте був один випадок, коли лектор не виправдав наших очікувань. Після декількох лекцій, стало зрозуміло, що так ми нічому не навчимось, тому звернулись до клієнт-менеджера з цією проблемою. Потрібно віддати їм належне, вони роблять дуже велику роботу під час курсу. На наступний день нам замінили викладача на іншого, який не те що зміг надолужити з нами «пропущені» уроки, а ще й дав більше, ніж можна було. Тому не бійтесь звертатись до клієнт-менеджерів, якщо виникають труднощі чи проблеми.
Ще можна виділити особливість інтенсивного курсу. Це медаль з двома сторонами. З одного боку, він триває коротший термін, та навчить працювати швидко, з іншого боку — часу не буде ні на що, крім навчання. Обираючи буткемп, можна забути про якесь життя на півроку, серйозно. Потрібно закритись на одинці з комп’ютером, та весь час витрачати на навчання та кодинг. Недолік такої швидкості полягає ще й в тому, що немає фізично стільки часу, щоб нові знання закріпились на рівні м’язової пам’яті. Звісно курс побудований так, щоб знання з попереднього уроку, використовувались в наступному, але іноді помічав, що доводиться повертатись до пройденого матеріалу, повторювати, бо вже забулась якась частина. Маючи невеликий досвід з Python та Swift (на рівні «hello, world»), проходити буткемп мені було простіше, ніж іншим колегам. Поки вони знайомились з термінами «зміна», «функція» та «аргументи», в мене було більше часу на вивчення більш складних конструкцій. Проте я бачив, як складно було їм пізнати все це в короткі терміни. В кожного свій темп навчання та досвід, тому до цього потрібно бути готовим.
Резюмуючи, можу сказати, що якби мені знову потрібно було обирати курси, без сумніву обрав би GoIT. Це чудовий досвід та знання, які самотужки я збирав би і досі (не факт, що дійшов би до половини). До того ж це ком’юніті з викладачами та одногрупниками з якими можна продовжити працювати і після закінчення курсів. Було важко і хотілось кинути, проклинав все на світі, але, озираючись назад, бачив, який прогрес між собою вчорашнім, тиждень назад чи, навіть, місяць — це дуже мотивує. Згадував, що те саме відчував стосовно складнощів, які сьогодні сприймаються як належне і продовжував далі. Пройшовши курс з повного нуля до кінця, сьогодні вже збираю сайти, які подобаються мені самому. Курс вартував кожної потраченої копійки. Тому, якщо ви знаєте чому та для чого хочете навчатись, у вас все вийде, а GoIT у цьому допоможе. Будуйте свою історію успіху;)