21 червня 2023 18:50

Dmytro S, Software Engineer в NDA

Всім привіт, трохи із запізненням (на пару років :D), але максимально відвертий відгук.

Після довгого періоду роботи PM’ом з’явилась потреба у підвищенні кваліфікації, і цього разу вже в напрямку розробки, так як робота все глибше і глибше в це занурювала. Тривалий час обирав поміж різних курсів. Походив по багатьом марафонах, спробував безкоштовні матеріали, але не вистачало системності та чіткого роадмепу. В кінці кінців зробив вибір саме на користь програми Full-stack developer і десь на рік пірнув з головою в розробку.
Так як в мене вже був досвід в IT, то був обраний на роль Тім ліда, а команда, яка сформувалась виявилась настільки вдалою та гармонічною (в принципі як і потік, привіт 26-ті!) що багато з ким спілкуюсь і до цих пір.

По програмі: тривалість як я сказав приблизно рік, все розділено на смислові модулі, з фінальними проектами в кінці кожного відрізку. Наступний модуль прекрасно доповнює попередній і дійсно дозволяє нарощувати знання і потім їх же закріплювати. Інформація та стек виявились напрочуд актуальні і допомагає кожного дня до цих пір!

Специфіка навчання: якщо бажаєте реального результату — будьте готові зануритись у навчання з головою + невеличкі перерви на поїсти і поспати. Скажу чесно, багато хто орієнтувався на 2-3 години в день — не дійшов до кінця. Трішки простіше буде якщо вже є досвід в IT або фіз-мат база (плюс анлійська). Також багато залежить від викладачів. Мені пощастило, були дійсно експерти своєї справи з Amazon, GL і т.п. РЕПЕТА! Це не тільки спеціалісти, а і приємні люди, які вміють передавати свій досвід. Знаю що комусь щастить менше.

Атмосфера: з командою мені теж пощастило. Своя банда, у всіх горіли очі, всі готові були ночами сидіти, не спати взагалі, і писати тону коду. Так і було. Завдяки цій атмосфері, загальній старанності та вмінням, вважаю, що, кожен проект ми закрили на відмінно. На живих вебінарах сумувати не доводилось. Дві, три та часом чотири з половиною години пролітали ну дуже швидко. Хоча часом деякі теми вже через 15 хвилин спустошували душу тільки так. Ніхто і не обіцяв що буде легко. Будьте готові до всього.

Менторство — лотерея. Вже тільки на етапі бекенду можна сказати за нас дійсно взялись. Але знаю що деякі групи міняли своїх менторів. А часом навіть викладачів. Плюс є своя спільнота, є самі викладачі, є Google (звикайте гуглити!) тому все вирішується.

Результат: можу сказати однозначно — цей час пройшов з максимальною користю. Що я хотів, те і отримав, а саме — знання, досвід, цікаві проекти, сотні тисяч рядків коду, нових знайомих, постійне навчання, навіть після закінчення програми, і саме головне PM => SE :)