25 лютого 14:42
HR зпочатку скидає лінку на форму з тестами
noteforms.com/forms/cto-devops-fol1qg
Хочу звернути увагу, що запрошення «пройти анкету для проходження до наступних етапів відбору» без попереднього змістовного контакту виглядає досить формально і не надто професійно.
Перш ніж проходити будь-які анкети чи тести, я очікую базову інформацію про:
компанію, саму роль, ключові задачі, стек, формат роботи та логіку подальших етапів відбору.
Коли першим кроком кандидат отримує лише посилання на форму без жодного контексту, це створює враження шаблонного підходу без поваги до часу кандидата.
На питання до HR що то за форма та дичина з тестами професійний HR впав на мороз
Олександр, пробачте що не зустріли ваших очікувань. Головну інформацію про компанію ми додаємо в опис вакансії, а також оснонвний стек із задачами.
Також хочу зазначити, що анкета є важливим елементом тому що у нас акцент саме на особистість кандидата — інструменти та вміння змінюються динамічно в наш час, а особистість залишається. Завдячки цьому у нас в компанії є багато можливостей карʼєрного росту і надзвичайно рідкі випадки переходу талантів в інші компанії.
Мені дуже шкода, що ви відчули шаблонне ставлення, це зовсім не те, чого ми прагнемо у наших процесах — ми візьмемо до уваги ваш відгук.
Також додам, що відповідати на «Що то за дичина» — не є надто тривіальним завданням, і попри це ми відповіли вам менше ніж за 24 години. Тому вважаю ваше твердження «...впав на мороз» не справедливим.
Втім суть мого коментаря залишається незмінною: коли першим кроком кандидат отримує не змістовний контакт, а посилання на анкету, це виглядає як шаблонний фільтр, а не як професійна комунікація.
Посилання на опис вакансії тут не змінює суті. Опис вакансії — це базовий публічний текст. Але коли компанія вже на старті очікує від кандидата додаткових витрат часу на анкети чи тести, цілком нормально очікувати у відповідь хоча б мінімальний людський і предметний контакт: хто ви, яка саме роль, які реальні задачі, який формат процесу і чому кандидат має інвестувати свій час саме в цей етап.
Окремо дивує акцент на «особистості кандидата» ще до нормального професійного діалогу. З боку це виглядає не як зрілий рекрутинговий процес, а як надмірне захоплення формальними анкетами та суб’єктивною оцінкою «особистості» замість нормальної розмови про досвід, релевантність і взаємні очікування.
Щодо моєї фрази — так, вона була емоційною. Але це була реакція саме на формат взаємодії. І замість того, щоб акцентувати увагу на формулюванні, варто звернути увагу на саму проблему: senior-кандидат не повинен починати знайомство з компанією з безконтекстної форми.
Тому моє враження не змінилося: процес виглядає формальним, безособовим і таким, у якому повага до часу кандидата явно не є пріоритетом.