26 серпня 2024 18:37
Хотів би поділитися враженням від процесу початку співпраці з OBRIO (екосистема Genesis).
Моє знайомство з екосистемою почалося в травні вже далекого 2018 року. Тоді я доєднався на позицію Senior Data Analyst в один з найбільших продуктів Genesis. За 5+ років я пройшов довгий шлях, наповнений як перемогами, так і набуттям корисних знань від невдач. Закінчив я цей шлях влітку минулого року професіоналом зовсім іншого рівня, вже як впевнений в собі менеджер С-level рівня.
Далі була пауза, експериментальна позиція в Head Office Genesis, знов пауза, і от нещодавно я відчув, що вже пора знову зайнятися чимось цікавим. Відверто кажучи, не розглядав компанії з Genesis першим пріоритетом для себе. Мені здавалося, що я про них «все знаю» та «час перегорнути цю сторінку та рухатися далі».
Я цілився в позицію Head of Analytics в продукті зі складною бізнес-моделлю та сильною командою з 10+ аналітиків. Врешті, здавалося, що треба переорієнтовуватися на західний ринок, бо компанії під свої забаганки я не знаходив.
Але життя непередбачуване. Не буду перераховувати всіх переваг, що я їх отримав для себе, потиснувши руки із OBRIO, лише висвітлю декілька цікавинок із власного хайрінг процесу.
— Я був непогано знайомий з менеджментом компанії, менше з тим, коли ми зрозуміли, що всерйоз зацікавлені у співпраці, то компанія стартувала абсолютно повноцінний хайрінг процес із двома співбесідами та тестовим. Першою моєю думкою було навіщо це все, вони ж добре знають мене та рівень експертизи, ми вже співпрацювали по окремих викликах. Але швидко поміркувавши, я зрозумів, що в такому підході одні лише плюси: чим більше дотиків ми маємо під час хайрінг процесу, тим вища вірогідність, що обидві сторони приймуть зважене рішення, що забезпечить довгострокову співпрацю, а час не буде витрачений марно.
— Для мене персонально розробили (або дуже сильно адаптували) тестове і перше питання, яке я почув, коли його виконав та надіслав, чи сподобалось воно мені. Тестове не було формальністю. Компанія зіткнулася з новим викликом найму на складну нетипову позицію, і намагалася отримати якомога більше інформації, щоб врахувати це у майбутньому.
— Етап тестового був останнім, вже після співбесіди із СЕО. Це показова повага до часу кадидата. В компанії вочевидь хотіли виключити опцію, коли я витрачу декілька днів свого часу, щоб потім за одну годину спілкування із СЕО стало зрозумілим, що весь цей час було проінвестовано дарма.
А тепер власне мораль цієї історії. Я часто чую, як кандидати жаліються на недостатній зворотній зв‘язок в рамках хайрінг-процесу чи професіоналізм рекрутерів. Світ дійсно не ідеальний, але ось декілька простих речей, що покращують досвід від процесу найму та особисто мені дуже допомагають:
— Не погоджуйтесь робити тестове, якщо ви дійсно не зацікавлені в цій посаді
— Якщо ви ще для себе не вирішили, чи справді ви зацікавлені, подумайте, яких відповідей вам не вистачає. Запросіть додаткову зустріч із командою, тестовий робочий день чи співбесіду з N+2 менеджером. Якщо ви дійсно цінний кандидат — вам не відмовлять. А якщо відмовлять — то навіщо вам саме ця робота, якщо ваші потреби не враховують вже на цьому етапі.
— Чесно та аргументовано комунікуйте про свої очікування від хайрінг процесу та компанії загалом. Залишайте можливість як собі так і компанії припинити процес у комфортний для всіх спосіб.
Дотримуючись цих простих правил, я розумію, що я цілком самостійно скеровую свою кар’єру у потрібному мені напряму та не витрачаю нервову енергію на неідеальність цього світу. Чого всім власне і бажаю.