Genesis

понад 1500 спеціалістів
Київ, Львів, Варшава (Польща), Київ, офіс

29 серпня 2023 15:17

Ірина Бегаль, journalist в Forbes Ukraine

Настала і моя черга розказати історію про генезис, яка тут мало кого здивує. Багато хто писав, мовляв, «моє виконане тестове завдання, ЙМОВІРНО, використали», то я скажу «моє ТОЧНО використали, я бачила продукт, створений по моєму тестовому».

Розкажу по порядку.

У липні 2022 року (так, минулоріч) двічі відправляла резюме на позицію Researcher проєкту Think Twice в компанію АМО Pictures (це так би мовити «дочка» генезіса). Після другого разу відповіли на пошту, попросивши написати їм у телеграм — культура спілкування і пошуку кандидатів на вакансії зашкалює. Ок, написала — мовчання. Написала другий раз, попросивши хоч якоїсь відповіді від них. Після другого разу призначили співбесіду.

Пройшла співбесіду, дали тестове — написати англійською мовою концепцію, структуру і сценарій (!) ролику для проєкту Think Twice. Це проєкт, в рамках якого компанія знімає відеоролики на 5-10-15 хвилин про якісь життєві ситуації або тригери суспільства, про соціальну несправедливість, газлайтинг, гендерну нерівність, сексизм тощо — гостра соціалка короче кажучи.

На співбесіді сказали, що моя потенційна робота — робити 4 такі концепції/сценарії на місяць.

На тестове дали три дні. Відверто мало для глибокого ресьорчу теми, написання концепції, її обґрунтування і сценарію (!) англійською. Ну ок, робимо.

Зробила вчасно, надіслала. Минає 4 дні — мовчать. Пишу, питаю шо там з тестовим — у відповідь «менеджер у відпустці». Шо за фігня? Це пояснення рівня мєстєчкової забігаловки — коли через те, що менеджер у відпустці її робота стоїть.

Минає ще 6 днів — мовчать. Пишу, питаю — ігнор.
Минає ще 1 день — мовчать. Пишу, питаю — ігнор.

Нарешті відповідь (після 11 днів після надісланого тестового) — «давайте зробимо ще одну онлайн-співбесіду». Що це за алгоритм такий — неясно. Ок, робимо. На співбесіді я, HR, режисерка і продюсерка проєкту Think Twice. Співбесіда блискуча, я їм подобаюся, вони ведуть мене далі — на бар-рейзинг з СЕО компанії.

На цій співбесіді СЕО апатично і не надто зацікавлено питає по кругу все з резюме — де працювала, що там робила і далі неочікувано — які у мене улюблені художники, книги — дивно, але відповідаю чесно, глибоко, детально. Це якийсь сучасний підхід — коли СЕО шукає співробітників, яким подобається те саме, що і йому?

На цьому все. Далі повний ігнор протягом 12 (!) днів, коли я періодично КОРЕКТНО пишу HR у телеграм — мовляв, дайте відповідь, чому ви мовчите, що не так з моїм тестовим/співбесідою тощо?

Нарешті 26 серпня вони соізволілі відповісти. Сумарно минуло 35 днів з моменту відправки резюме і до того, як я витягнула з них відмову.

Відмова максимально тупа, відчужена і шаблонна — бла бла бла, на жаль не пройшла, так шкода так шкода, але не сумуй бла бла.

На запитання у чому причина — відповідь: «Не пройшла бар-рейзинг з СЕО».

Ймовірно, апатичний СЕО не оцінив моїх улюблених письменників і художників і вирішив ігнорувати мене. Було абідна, я злилася і сердилася, але в принципі нічого страшного. Забула про цю історію.

Аж поки нещодавно випадково мені не спало на думку переглянути перелік роликів на сторінці АМО у Фейсбуці. Там я знайшла ролик, знятий за моїм сценарієм з тестового завдання. По ньому я побачила, що:

А) ідея ролика — моя;
Б) побудова сюжету, концепція — мої;
В) герої — їх кількість, стать — придумані мною;
Г) проблема і її висвітлення — мої.

Я собі порахувала, що за таку роботу я щонайменше мала б отримати 7500 грн (припускаємо зарплатню у 30 000 грн і ділимо її на 4 таких сценарії (по одному на тиждень, як заявлялося у вакансії)).

Тобто компанія взяла мою ідею, мене на роботу не взяла, а на моїй ідеї зробила собі перегляди і заробила на цьому гроші. Тож я вирішила звернутися до юристів і «повести» цю справу у суд.

П.С. Вангую, що зараз набіжать з генезіса hr-ри і будуть писати «нам шкода, що у вас залишилося таке враження від компанії» або «пишемо вам на пошту, щоб розібратися». Але я вже сама розібралася

Ірино, вітаю!
Я Олена, Employer Brand Manager в AMO. Дякую, що залишили відгук.

Для нас неприпустимо брати тестові завдання кандидатів як основу для власних сценаріїв. Ваша заява є доволі серйозним звинуваченням, через що ми просимо повідомити, які самі ролики AMO начебто копіюють ваші ідеї та зміст вашого тестового, доступу до якого в нас зараз немає (оскільки тестове завдання було на вашому Google Drive і зараз воно видалене). Без вищезгаданої інформації ми не можемо належно спростувати ваші слова або ж прийняти необхідні заходи в компанії в разі підтвердження вашої заяви.

Окремо зауважимо, що тестовим завданням передбачалося написання синопсису, а не сценарію, через що у вашому тестовому не мало б бути конкретних діалогів, а лише загальні ідеї для відео (проблема, приклади із життя, персонажі тощо). Ми вважаємо, що наразі ваші заяви не підтверджені, проте команда готова розібратися глибше в цій ситуації з вашою допомогою.

Пропонуємо обговорити це з нашою Talent Acquisition Team Lead Маргаритою, щоб не залишалося жодних непорозумінь. Прийміть, будь ласка, запрошення поспілкуватися від неї на пошті.

Дякуємо та бажаємо спокійного вечора!

Клас) Тобто коли я написала такий відгук, то одразу і суть завдань у тестовому згадали, і саме тестове моє помоніторили) А коли фідбек з вас витягати, то три тижні треба потратити і битися головою об стіну ))
Ясна річ, що «неприпустимо» брати тестові і знімати по ним відео. Але ви взяли. І що цікаво — навіть якщо по тестовому не треба було писати глибокий сценарій, а достатньо було лише синопсису, то хіба брати ідею з тестового синопсису людини, яку не взяли на роботу — це не зашквар? Або берете на роботу, якщо класний сценарій, і не бавитеся фігньою у вигляді запитань від сео про «улюбленого художника і письменника», або не знімаєте ролики по цим тестовим.
Мої заяви поки «непідтверджені», але будуть підтверджені )