22 травня 12:27

Дмитро Плюшкін, Керівний команди в Fulcrum Software

Працюю в компанії C++ розробником вже майже 14 років і вирішив залишити власний відгук. На даний момент це моє перше й, схоже, останнє місце роботи — через переваги, які хочу відзначити.

1. Дуже стабільний замовник із цікавою предметною сферою. Усі проєкти в компанії — продуктові, від одного медичного бренду. Проєкти фактично нескінченні, тому замовник завжди націлений на довгострокову співпрацю. Середній стаж роботи людей у компанії — близько 5 років (якщо не враховувати фактор мобілізації).

На відміну від багатьох інших, замовник не тільки не припинив співпрацю через війну, а й продовжує наймати людей в Україні.

2. Незважаючи на поважний вік продуктів, замовник намагається використовувати сучасні технології. Звісно, легасі-коду багато — у проєктах із такою історією є код із різних епох. Але це не означає, що задачі зводяться виключно до підтримки та багфіксингу.

3. За час роботи тут мені пощастило займатися абсолютно різними речами: від підтримки, багфіксингу та портування — до реалізації нових фіч, оптимізації та навіть участі у вебпроєкті з абсолютно іншим стеком, ніж C++. Тому тут можна отримати дуже різноманітний досвід без необхідності змінювати компанію чи проєкт.

4. Відсутність овертаймів. За 14 років — жодного разу. Навіть коли «горить» і здається, що без цього не обійтися, замовник просто переглядає дедлайни.

5. Повна інтеграція із замовником і компактна команда, де кожен готовий допомогти.

6. Процес найму побудований із повагою до кандидатів. Принаймні в команді, де я є керівником. Вважаю, що компанія також має інвестувати свій час і зусилля в кандидата, тому ми завжди надаємо детальний фідбек за всіма етапами. Наприклад, після виконання тестового завдання кандидат може розраховувати на повноцінне code review, а після технічної співбесіди — на детальний розбір усіх питань і тем, які обговорювалися.

7. Переваги маленької компанії — відсутність зайвої бюрократії, прямий зв’язок із менеджментом і вирішення питань буквально в один дзвінок.

Звісно, є й особливості, які варто враховувати:

1. Немає формалізованих процесів переходу між грейдами Junior/Middle/Senior, а також пов’язаних із цим дорожніх карт чи внутрішніх екзаменів. Тут більше цінується реальний досвід і внесок у продукт.

2. Із попереднього пункту частково випливає й обмежене менторство. Ніхто не кидає новачка в проєкт за принципом «випливе або ні», але й постійного супроводу «за руку» теж немає. При цьому команда завжди готова допомогти, якщо виникають питання чи проблеми. Просто немає формального процесу на кшталт «ось твій ментор на найближчі пів року».

3. Також немає додаткових корпоративних бонусів по типу спортзалів, медичного страхування чи доступу до різних онлайн-бібліотек. Для невеликих компаній це цілком зрозуміло через обмеження бюджетів.

Кому я міг би порадити цю компанію? Насамперед людям, які цінують work/life balance та шукають стабільність. Тим, хто хоче надовго осісти в одному місці, відчувати свій внесок у продукт і пишатися своєю роботою.