5 березня 8:48
Привіт! Проходив менторинг PHP у FoxmindEd і хочу подякувати ментору Andrii Rukavchuk.
Почну відразу з результату. Якість коду за час навчання зросла просто в рази. Якщо на початку я писав у процедурному стилі, лише обгортаючи це в оболонку класів і вважаючи, що це ООП, то наприкінці вийшов на рівень CQRS-Lite з використанням елементів DDD. Зараз я дивлюся на свій код і розумію, що це вже не просто набір скриптів, а масштабована архітектура, яку не соромно показати на технічній співбесіді в солідну компанію.
Навчання було непростим, іноді навіть ментально болісним. Особливо, коли після тренувань у чистоті коду та постійного використання інтерфейсів у залежностях я перейшов до Laravel. Від магії Laravel просто постійно хотілось битись головой об стіну. Але Laravel — це те, що потрібно ринку, і його магія існує задля швидкості розробки. Зрештою я з цим змирився і прийняв.
Тепер трохи критики. Я зазвичай намагаюся декомпозувати завдання на прості етапи, але стандартна ситуація на курсі — це коли тобі потрібно одночасно:
— вивчати новий фреймворк (Laravel)
— намагитись зберігти
— переносити проект
— порівнювати Active Record та SRP
— думати наперед про VO, сервіси, чистоту
— думати про те як це потім протестувати
— та й взагалі навчатись програмуванню
і це все одночасно. Мозок дуже перевантажується. Це все призводить до того що в тебе в голові не стоїть питання «як зробити», а «що взагалі робити». В цей період є дуже великий шанс все кинути, особисто мене врятовувала самодисципліна. Але сама програма курсу постійно підштовхує до подібних ситуацій. Хз що, але зробіть щось із цим будь-ласка. Можливо, варто додати більше конкретики у перших завданнях великих блоків, бо спочатку просто не знаєш, за що вхопитися.
Тим не менш, результат того вартий. Object Design Style Guide став моєю настільною книгою. Наприкінці курсу я маю два готових та оформлених проекти в GitHub і наведений лад у LinkedIn.
Залишу наприкінці декілька слів для тих хто планує навчатись. Будь-яка задача — це просто набір конкретних кроків і якщо робити крок щодня, можна здолати будь-яку стіну.
Дякуємо за такий глибокий відгук 🙌
Круто чути про ваш прогрес — від «умовного ООП» до продуманої архітектури з CQRS та DDD. Саме заради таких результатів і будується менторинг.
Окрема подяка за фідбек щодо навантаження — це справді важливий момент, і ми вже думаємо, як зробити старт великих блоків більш структурованим і зрозумілим.
І, звісно, передамо ваші слова ментору Andrii Rukavchuk 🙌
Бажаємо вам успіхів на співбесідах і сильного подальшого росту 💪