Ficus Technologies

Львів, Hollywood (USA)

Працював у компанії 4 роки. Прийшов на позицію Trainee практично без знань і отримав потужне навчання протягом кількох місяців, після чого отримав перший проєкт, упродовж якого завжди міг покладатися на допомогу менторів. А далі — нові проєкти та досвід. На жаль, через переїзд вирішив змінити місце роботи.

Можу відзначити позитивне спілкування — завжди можна розраховувати на допомогу в будь-якому питанні, можливості для розвитку — вільний вибір стеку технологій, регулярні перегляди заробітної плати. Я рекомендую цю компанію.

Я працював у компанії понад чотири роки, і за цей час вона стала для мене справжньою точкою професійного зростання. Мій шлях розпочався з позиції trainee frontend-розробника, а завдяки якісному процесу стажування, підтримці команди та постійному розвитку я виріс до рівня Senior-розробника.

У компанії дуже добре вибудувані процеси менторства: старші колеги завжди готові допомогти з непростими задачами, поділитися досвідом і дати корисний фідбек. Це середовище, де заохочується розвиток, обмін знаннями та ініціативність.

Окремо хочу відзначити менеджмент — комунікація завжди прозора й зрозуміла, без зайвої бюрократії. Ти чітко розумієш, над чим працюєш, які цілі стоять перед проєктом і що очікується на фіналі. Усі організаційні питання вирішуються швидко та якісно.

Також важливою перевагою є здорова атмосфера в колективі та хороший work-life balance. Тут немає токсичності чи «закритих груп» — кожен відчуває себе частиною команди, незалежно від позиції чи досвіду.

Це компанія, в якій дійсно можна почати з нуля, вирости як спеціаліст і отримувати задоволення від роботи поруч із професійними та відкритими людьми. Щиро рекомендую тим, хто шукає стабільне середовище для довгострокового розвитку.

Працював у компанії понад 5 років. За цей час мав змогу долучитися до різноманітних проєктів і задач різної складності, що дало хороший поштовх для професійного зростання та розвитку. В процесі роботи поглибив технічну експертизу та підхід до прийняття зважених технічних рішень.

За цей період познайомився з сильними та відкритими спеціалістами, з якими було приємно і продуктивно працювати. Атмосфера в команді завжди була здоровою й підтримуючою.

Компанія йшла назустріч у робочих питаннях, враховувала побажання щодо проєктів і напрямків розвитку. Перегляд зарплати відбувався своєчасно та прозоро, без зайвих обіцянок чи невизначеності. Робочі процеси організовані адекватно: немає нав’язливої бюрократії, мікроменеджменту чи штучного тиску.

Загалом залишився позитивний досвід співпраці. Можу рекомендувати Ficus як надійного та комфортного роботодавця, з яким можна довгостроково працювати й розвиватися.

Працював в компанії близько 3-х років, за час співпраці не було ніяких негативних моментів, можу відзначити комунікацію з менеджерами та бухгалтерами, всі мої питання закривались максимально швидко та якісно, компанія дала мені суттєвий поштовх у моєму розвитку, також не малу роль в моєму розвитку відіграло менторство старших колег, які допомагали в складних задачах та давали поради в моєму подальшому розвитку та за час співпраці зміг розвитись до спеціаліста Senior level

Працюю вже більше чотирьох років у цій компанії. Маючи великий досвід світчінгу, можу сказати що тут я знайшов найбільш збалансовану атмосферу та work-life balance. Компанія надає багато варіантів роботи, навіть у ці непрості часи, та намагається підтримувати кожного співробітника.
Окремо хочу зазначити гарну співпрацю з менеджерським складом — зазвичай питань немає взагалі, і ти чудово розумієш що відбувається, заради чого та що чекає у фіналі. Максимальна прозорість.
Також компанія має гарну систему менторінгу, як для новачків, так і для самих менторів, систему що заохочує ділитись знаннями та засвоювати їх.
Ну і наостанок колектив — дуже дружньо, відкрито, немає тих самих закритих «мікроколективів» як у дитячих садочках або у школі, тому тут панує така атмосфера що сприяє отриманню задоволення від роботи. Якщо ти тільки приєднався до лав — у тебе не буде відчуття що ти чужий та зайвий.

Пишу відгук не для відповіді на свої питання, а для потенційних кандидатів, а також для компанії для перегляду своїх стратегій з найму.

Дуже негативний досвід контакту з рекрутерами. Немає відвертості від рекрутерів.

Зі мною зконтактували дві рекрутерки через Лінкедин та Джинні.
Далі був прескрін — звичайний як всі
Після цього отримав відмову через те що клієнт обрав іншого кандидата — нічого підозрілого, таке буває.
Але через пару днів побачив на джинні, що вакансія, яку мені ппропонували, оновилася. Та сама вакансія, адже була помітка, що мені вже запропонували цю вакансію. І ось це мене збентежило:
Якщо клієнт обрав кандидата, тоді навіщо оновлювати вакансію?
Якщо мені відмовили тільки тому що обрали іншого, то чому мене не розглядають?

Я з цими питаннями пішов у чат вакансії на джині, попросив пояснення щодо актуальності вакансії та моєї кандидатури. Отримав лише відповідь про те, що дійсно, вакансія актуальна, а про мене — нічого. Перепитав про себе ще раз, найпрямішим способом — і на наступний день отримав відповідь:
«Наразі вже закрита вакансія, вам у лінкедин написали причину. якось так, дякую та гарного дня»

Тобто замість того, щоб просто сказати причину відмови моєї кандидатури, відповіли «якось так».

Тепер компанія Фікус в мене асоціюється з «якось так»

PS: мене теж запитували про мій вік (за мій 12+ років досвід ніхто не питав таке), але на моє питання для чого ця інформація, я отримав не ту відповідь, яка є тут, у коментарі попереднього відгуку. Мені дали відповідь, що це потрібно «просто для бази», а також «інколи буває таке, що трохи не сходиться вік та досвід». Та мабуть потрібно було не питати, адже відповідь знову якось така

Шановний Ігоре,

Дякуємо за Ваш відгук.
Ми щиро цінуємо всі коментарі, які залишають нам кандидати, адже завдяки їм маємо змогу ставати кращими та вдосконалювати наші процеси.

Щодо Вашої кандидатури: клієнт прийняв рішення продовжити рухатись з іншими кандидатами, оскільки вважає, що людина, яка одночасно працює у двох компаніях, не зможе повною мірою сфокусуватися на його проєкті та показати очікуваний результат. Крім того, на думку клієнта, інші кандидати мали більше релевантного досвіду саме під його запит.

Вибачте, що ми не надали цієї інформації одразу й чіткіше, — ми врахуємо цей момент у нашій роботі та обов’язково покращимо комунікацію з кандидатами в майбутньому.

Бажаємо Вам успіхів у пошуках нових цікавих можливостей та досягнення професійних цілей.

Перейти до дискусії

На початку співбесіди рекрутерка (Юлія Бородавко) була без камери і мене попросили вимкнути її, і це здалося мені дивним. На мою думку, у першій розмові між незнайомими людьми емоційний контакт є дуже важливим. Співбесіда тривала лише 15 хвилин, протягом яких рекрутерка ставила запитання та розповідала про компанію.

Я завжди ретельно готуюся до співбесід і заздалегідь формую свої запитання, але склалося враження, що моя думка не надто цікавила компанію. Якщо б я сама не наполягла на тому, щоб поставити свої запитання, мені б навіть не надали такої можливості. Загалом я встигла поставити трохи запитань, але відчуття було таке, що компанія більше зосереджена на власних інтересах, ніж на відкритій комунікації.

На співбесіді мені було поставлено питання щодо мого віку, що, на мою думку, є неприпустимим і жодним чином не відображає мої професійні якості чи компетентність.

Мене також здивувала тривалість розмови — лише 15 хвилин. На моєму досвіді співбесіди зазвичай тривають щонайменше 30 хвилин, що дозволяє глибше зрозуміти один одного.

У підсумку я отримала відмову з формулюванням, що мені бракує експертності. Однак виникає питання: як можна оцінити рівень експертності за такий короткий час і без технічного обговорення? Чи компанія керується інтуїцією або, можливо, якимось іншими альтернативами методами?

Шановна Вікторіє,

Дякуємо за ваш відгук та час, який ви приділили спілкуванню з нами. Нам дуже важливо отримувати зворотний зв’язок від кандидатів, адже це допомагає нам вдосконалювати наші процеси.

Хочемо пояснити, що в нашій компанії ми вже багато років використовуємо структуровану модель проведення співбесід. Вона побудована на міжнародних практиках і дозволяє ефективно оцінювати як професійні навички кандидатів, так і їхні soft skills, які мають велике значення для роботи в команді.

Попередній етап спілкування, який триває близько 15-20 хвилин, є скринінговим. Його мета — швидко зібрати базову інформацію, яка допомагає HR-менеджеру передати повну картину для подальшого технічного оцінювання. На цьому етапі ми також враховуємо ваші очікування щодо зарплати, досвід та відповідність задачам проєкту.

Щодо питання про вік. Це питання ніколи не використовується нами як дискримінаційне або вирішальне. Ми дотримуємося принципів рівності та поваги до кожного кандидата. Інколи вік може слугувати лише орієнтиром для кращого розуміння майбутніх етапів спілкування або краще зрозуміти можливу синергію в команді. Однак, ми завжди діємо в межах законодавства і з повагою ставимося до персональних даних.

Далі, ваші роботи в Figma та портфоліо ретельно оцінюють технічні спеціалісти. Їхній аналіз спрямований не стільки на оцінку загального рівня, скільки на визначення релевантності вашого досвіду та навичок до задач і вимог проєкту, на який шукаємо кандидата. Це дозволяє визначити, чи є доцільним переходити до глибшого технічного обговорення.

Ми шкодуємо, що у вас склалося враження про брак інтересу з нашого боку. Ми завжди відкриті до діалогу і цінуємо кожного кандидата, який проявляє інтерес до співпраці з нами.

Дякуємо ще раз за ваші коментарі та бажаємо вам успіхів у кар’єрі!

З повагою,
Команда Ficus Technologies

Перейти до дискусії

Працюю в цій компанії вже понад 4 роки. У нас професійний колектив, цікаві проєкти та чудові умови для розвитку. Рекомендую усім, хто шукає можливості для професійного зростання!

Я працюю в цій компанії вже понад 2,5 роки на посаді UX/UI дизайнера, і за цей час мені вдалося взяти участь у різноманітних проєктах, що надихали на постійний розвиток і вдосконалення навичок. Завдяки професійному підходу керівництва я завжди мав доступ до необхідних ресурсів та підтримку в реалізації своїх ідей.

Окремо хочу подякувати команді за атмосферу взаємодопомоги та відкритості, яка сприяє ефективній роботі та розвитку. Тут завжди прислухаються до думок співробітників, що робить робочий процес не тільки продуктивним, але й приємним. Це справді місце, де ти можеш рости разом з однодумцями.

Підтримали: Sergey Miroshnychenko

Я працював в цій компанії майже два роки і хочу поділитися своїм досвідом. Мій шлях тут розпочався з позиції трейні, і завдяки якісному процесу стажування я отримав можливість бути залученим до реального проєкту.

Велика подяка менеджеру за його постійну підтримку та готовність допомогти у будь-яких питаннях. Особливо хочу відзначити мого ментора, який відіграв важливу роль у моєму професійному розвитку, надаючи постійний фідбек і допомагаючи мені розвивати необхідні навички.

Також відзначу дружній колектив, в якому завжди панує атмосфера підтримки та співпраці

Підтримали: Sergey Miroshnychenko

В компанії працював близько двох років на посаді front-end developer, починав з позиції трейні. Хочу зазначити, що це класне місце щоб починати кар’єру новачкам та досвідченим розробникам.
За цей час вдалося покращити свої хард та софт скіли, оскільки мав досвід роботи з різними стеками технологій та різного рівня проектами. З плюсів можна відмітити гарну комунікацію в компанії — тут працюють чудові менеджери, які завжди готові допомогти та підтримати. Періодичні перегляди та своєчасна виплата зп, за весь час співпраці жодного разу не було затримок, за що окремий плюс. Далі, ремоут та гнучкий графік, це теж вважаю великим плюсом, враховуючи, що я паралельно здобував вищу освіту, для мене це було необхідністю.
Загалом, в мене був гарний досвід співпраці, гарний колектив та досвідчені колеги, я задоволений досвідом роботи тут

Підтримали: Sergey Miroshnychenko

Працював у компанії багато років. На жаль, наші шляхи розійшлися, оскільки я обрав для себе інший напрямок у розробці. Пройшов тут всі етапи від стажування та перших проєктів до лідовських посад і менторства для трейні-розробників. Компанія де у першу чергу цінують людські якості. Із плюсів:
+ Стажування під керівництвом топ-розробників, лідів та менеджерів.
+ Можливість вибору проєктів, над якими хочеться працювати.
+ Можливість розвитку свого стеку технологій, головне мати на це бажання.
+ Регулярний перегляд зарплати. Тут можу лише додати, що це не просто слова, а перегляди дійсно часті і справедливі, принаймні так було у мене.
+ Колектив, який завжди відгукнеться та допоможе розв’язати проблему або з’їсти піцу під кальян ввечері:).
+ Менеджери, з якими немає бюрократії та можна просто поспілкуватись на будь-яку тему.
+ Техлід, який вирішить будь-яке питання, створить road map твого розвитку, а за кавою навчить торгувати криптою:).
+ Після початку війни було багато пропозицій щодо релокації та іншої підтримки від компанії. Разом закривали збори як для людей, так і для братів наших менших.
+ Компанія надає техніку.
+ Навчальні матеріали.
+ Повна допомога з бухгалтерією, якщо потрібно.
Із мінусів це реалії сьогодення:
— Ремоут.
— Відсутність корпоративних заходів (хоча невеликі локальні зустрічі завжди організовувалися).

У підсумку, дуже вдячний компанії за швидкий старт, довгострокову співпрацю та допомогу у розвитку мене як розробника. Окрема дяка Сергію, Олексію, Джону та Олегу за керування процесами, Кирилу та Андрію за технічну підтримку. Ви — топ, хлопці!

Підтримали: Sergey Miroshnychenko

Нічого не маю проти,коли у рекрутера поганий настрій, або коли він не може адекватно відповідати на повідомлення, але судіть самі, просто додам пряму мову))) «наверное попрошу поддержку заблокировать Вас навсегда, и на джини и на доу после угроз без обоснованными отзывами, нормальные компании закрывают вакансии такие как рекрутер за день в нынешнее время, а Ваше критическое мышление оставьте при себе, оно нам не интересно». Щоб ви зрозміли це рекрутер написав у відповідь на те, що вакансія була відкрита 4 жовтня, а 5 жовтня мені написали що вже «декілька» кандидатів на стадії отримання офферу, що викликало сумніви в прозорості відповіді рекрутера. Ну як мінімум про ділове листування тут мови не має. Побажаю компанії розвитку, і по менше не професійних рекрутерів)

В компании Ficus работаю уже несколько лет, за это время получил огромный опыт. С коллегами всегда можно посоветоваться, в коллективе царит дружеская атмосфера. Все менеджера опытные специалисты и всегда войдут в положение. Также хочу заметить, что в компании есть возможность карьерного роста, это хорошая возможность для молодых специалистов. Рекомендую всем компанию Ficus.

Рекомендую компанию Ficus, как работодателя. Работаю здесь уже год, за это время очень хорошо продвинулся не только в навыках, но и финансово. Все проекты разнообразные, успел поработать с различным техническим стеком (Верстка, Vue.js, React, Node.js, TALL-stack).
Нравится, что компания вкладывается в развитие разрабов (уроки английского, литература по програмированию, очень отзывчивые тимлиды, всегда помогут, если возникли сложности).
В общем, если вы настроены развиваться и повышать свой уровень, вам тут понравится.

Підтримали: Sergey Miroshnychenko

Рекомендую эту компанию и эту команду в целом! После Skype собеседования получил ТЗ, выполнил в срок буквально за 2 дня и отправил Сергею на Skype. Получил ответ: «Что в течении дня он свяжеться со мной», прошел буквально час и он отписался после с ним созвонился по Skype голосом он позадовал мне много вопросов касаясь ТЗ и после сказал что я прохожу и будет подискивать мне проэкт. буквально через день дал мне проэкт на три недели работы . Верстка и натяжка на ВП. Прошло уже 4 месяца как я работаю на эту замечательную компанию и у меня 9 закрытых проэктов на разные тематики от просто верстки до сайтов под ключ. Весь колектив и руководители просто супер все четко и ясно. Могу сказать одно кто тут хочет работать и зарабатывать денюшки остаються тут и работают. Кто филонит тот проходит дальше. Всем добра)

Знайшов вакансію в даній компанії. Почитав, зацікавило і вирішив надіслати. На диво, швидко відповіли. Після співбесіди почали працювати на попроектній основі. Зараз працюю на фултаймі. Усе класно і каманда хороша.

Отличная компания, считаю самым лучшим местом в мире :)

Советую подальше держаться от этой компании! После собеседования по скайпу, получила и выполнила ТЗ. Сразу ответили по скайпу, что я подхожу и что начнём через неделю, так как у Сергея была запланировала поездка за границу. Через неделю мне никто не написал, ещё через неделю я сама написала и мне ответили, что как будет проект для меня, сразу дадут знать. Ещё через две недели мне написал уже другой человек, что у Сергея медовый месяц и он уехал на неопределённый срок, и без него мне никто работу не даст. Дословно написали : «Занимайтесь своими делами...».

Не рекомендую иметь отношения с этой компанией! После скайп собеседования получила ТЗ, выполнила в срок и отправила Сергею на почту. Получила ответ: «я гляну позже пока занят», прошел уже не одним месяц, а ответа все нет. На мой вопрос, работодатель молчал, позже удалил контакт в скайпе так и не потрудившись ответить, при том что ТЗ было объемное и на него ушел не 1 час времени. Понимаю, что могла не показать достаточный уровень для сотрудничества, но порядочный работодатель, должен ответить не в зависимости от результата. Думаю, если на этом этапе Сергей повел себя не профессионально, то наверняка и в дальнейшей в работе с ним стоит ждать «подстав».