12 вересня 2025 21:00

Dmytro Shmayin, Java Lead/Architect

Теж вперше залишаю відгук вперше, але думаю теж виправдано )
1. Рекрутер Maryna Cherhynets сама прийшла с пропозицією на Djinni, після відкриття контактів — тиша, заходила на профіль в Linkedin але нічого не написала
2. Знайшов ту ж вакансію нв DOU, подався — тиша
3. Написав Maryna Chernyhets в Linkedin, через деякий час отримав відповідь що вона у відпустці і з’вяжеться пізніше (але факт відпустки не заважав ій писати на Djinni, ну окей)
4. Через тиждня 2-3 перша hr співбесіда з Maryna Chernyhets, все наче норм, головна інформація що потрібен Java Tech Lead, котрий буде «фактично першим Java в компаніі, розгалуджувати Java експертизу в компаніі та переводити сервіси з PHP та Erlang на Java»
5. Через кілька днів — технична співбесіда, приходить на неї чомусь не той хто був в запрошенні (ну окей). Основні вимоги по вакансіі:
Java, Spring, gRPC, AWS, RabbitMQ, Kafka, PostgreSQL, Redis, Prometheus, Grafana — нуль питань
microservices, Docker, Kubernetes — пара дуже поверхневих питань — даю відповіді
Розмовлємо про досвід — розходимося наче на позитиві
6. Через декілька днів отримую фідбек від Maryna Chernyhets, що
«Ми відзначили Вашу широку теоретичну підготовку, обізнаність у сучасних підходах Java розуміння принципів побудови розподілених систем та обговорення патернів Saga, оркестрації, eventual consistency та масштабування. Також позитивно сприйняли Ваші запитання до нас — це показало досвід і глибший інтерес до теми.
Разом із тим, під час розмови бракувало конкретики та прикладів із реальної практики. Відчувалося, що Ви добре орієнтуєтесь у сучасних трендах, однак не завжди можете підкріпити це практичними кейсами чи власними реалізаціями. Також ми звернули увагу, що у спілкуванні бракувало енергії та чіткості, що може ускладнити фасилітацію команди на етапі її формування.»
Занавєс. Так, мені могло бракувати енергіі після ночі 10 серпня у Львові в укритті під час масованих атак на місто. Щодо технічного евалюейшена — я не певен як саме була зроблена оцінка враховуючі пункт 5. Крім того Maryna Chernyhets зазначила, що того хто проводив співбесіду найняли на позіцию java Tech Lead за 3 тиждні. А як же «потрібен Java Tech Lead, котрий буде фактично першим Java в компаніі». Якщо я не встіг бути «першим» та позіция вже закрита — навіщо було витрачати мій час?
В підсумку — даремно витрачений час.

Favbet.tech, описана ситуація корелює с вашими стандартами рекрутінгу, чи все ж таки щось пішло не так?

Судячи зі стандартної відписки, все же таки Favbet.tech вважає що процес був ок. Не можу стведжувати як побудована робота всередині компаніі, але спираючись на кейс рекрутингу, та того що рекрутинг — це обличчя компаніі, кандидати мають бути готові до того що:
— рекрутер буде тягнути час
— вам проведуть формальне технічне ’інтерв’ю’ взагалі ніяк не пов’язане з джоб дескріпшенем вакансіі, і не той хто мав його проводити, і знайдуть формальну причину відмови (а ще випадково скажуть що позиція взагалі вже зайнята тим хто це ’інтерв’ю’ проводив)
— рекрутер, котра від початку війни судячи по linkedIn профілю знаходиться в Канаді/Іспаніі, вам скаже шо ви, після ночі перегонів з дітьми в пошуках укриття та шахедами/ракетами над головою, на ранок «недостатьно енергійний». Ну то таке, ій звісно в Іспаніі легше бути енергійною.
Кому це ок — пробуйте, але я б не радив цю компанію. Favbet.tech бажаю успіхів у подальшому стафінгу!

Дмитре, дякуємо за Ваш відгук і за час, який Ви приділили нашому процесу. Нам шкода, що досвід взаємодії виявився для Вас негативним. Ми цінуємо отриманий фідбек і використовуємо його для покращення комунікації та ефективності рекрутинг-процесу. Бажаємо Вам успіхів у подальших професійних пошуках!