17 липня 2025 17:02
Мій досвід взаємодії з вакансією
Мене самостійно знайшов HR у LinkedIn та запропонував розглянути вакансію. Після короткого спілкування мені вислали масштабне тестове завдання — розробити телеграм-бот із сучасною архітектурою, повною інтеграцією, підготовкою Docker-контейнера, розгортанням у хмарі, написанням README, документації, юніт-тестів, колекції Postman, а також підготовкою робочого посилання на бота і (за бажанням) відеопрезентації.
Що мене не влаштувало:
Об’єм тестового завдання: воно рівнозначне типовому комерційному проекту або фриланс-замовленню, а не етапу відбору.
Вимоги до повної «упаковки»: документація, деплой, діаграми, Docker та супровідні матеріали потрібні для production, а не для демонстрації навичок на співбесіді.
Суворе покриття тестами: обов’язковість юніт-тестів та повної документації значно збільшує часові витрати й зміщує фокус зі змісту на «обгортку».
Ставлення до подібних практик
В сучасному ІТ такі практики негативно сприймаються:
Занадто великий об’єм роботи як для тестового завдання, особливо коли ти не шукаєш вакансію, а до тебе звертається компанія.
Відсутність гарантій навіть на фідбек після багатьох витрачених годин або днів.
Кваліфіковані розробники часто відмовляються співпрацювати з компаніями, які пропонують завдання рівня готового комерційного продукту без жодної компенсації.
Чому я відмовився виконувати це завдання
Неадекватність очікувань: компанія висуває вимоги до «готового продукту», а не до демонстрації технічної бази.
Акцент на деталях production, а не на перевірці професійних навичок: реакція більше нагадує фріланс-тендер, ніж якісний рекрутинг.
Власна цінність часу: вважаю некоректним витрачати десятки годин на безкоштовну підрядну роботу на етапі відбору, тим паче коли ініціатором контакту був сам HR через LinkedIn.
Побажання компаніям
Переглядайте масштаб тестових завдань: завдань на
Якщо потрібен повний production або «упаковка» — пропонуйте оплату праці.
Зосереджуйтесь на перевірці основних технічних навичок, а не вмінні готувати повноцінний проект до деплою.
Висновок
Відмовився від виконання завдання й рекомендую розробникам оцінювати свої ресурси та час тверезо, а компаніям — цінувати кандидатів і фокусуватися на суть, а не на обгортку. Тестове завдання — це інструмент технічної перевірки, а не спосіб отримати production-проект безкоштовно.
Сергію, дякуємо за Ваш відгук!
Дійсно, для деяких позицій тестові завдання можуть бути більш складними — це пов’язано з особливостями проєкту та тими викликами, з якими щоденно стикається команда.
Ми завжди заздалегідь повідомляємо про формат і намагаємося бути максимально відкритими. Якщо кандидат не готовий витрачати стільки часу на виконання завдання — це абсолютно зрозуміло. У таких випадках ми зберігаємо контакт і з радістю повернемося з іншими вакансіями, де процес простіший.
Ще раз дякуємо, Ваша думка для нас важлива.