DICEUS

Київ, Вілмінгтон (США), Вільнюс (Литва), Вроцлав (Польща), Копенгаген (Данія)

3 липня 2025 19:28

Dmytro Bondarenko, .Net developer в Argus Media

Подавався на вакансію Middle .NET Developer. Через деякий час мені написалаа HR Анастасія й стисло ознайомила з етапами відбору. Одним із них виявилося тестове завдання, яке одразу викликало у мене низку запитань.

Відкривши документ, я був здивований — шість сторінок технічних вимог! За моїм оцінюванням, на його виконання пішло б щонайменше 40 годин, тоді як ChatGPT оцінив 60–80 годин. По суті, від кандидата вимагали реалізувати повноцінного Telegram-бота з інтеграцією ШІ, обробкою даних і генерацією файлів, налаштувати базу даних для зберігання, написати юніт-тести, документацію та забезпечити розгортання в Azure (або іншому безкоштовному середовищі).

Коли я уточнив про терміни та можливість оплати, мені повідомили, що дедлайну офіційно немає, а завдання, на жаль, не оплачується. Я пояснив, що за моїми оцінками це близько 40 годин роботи, запропонував або скоротити обсяг, або зробити Proof-of-Concept із оплатою, але в компанії відмовилися переглядати умови. В результаті я вирішив не виконувати завдання в такому форматі.

На мою думку, тестове завдання має демонструвати ключові навички кандидата у стислій формі: показати, як він вирішує конкретні завдання та адаптується до процесу. Натомість тут пропонувалося створити майже готовий комерційний продукт. Безкоштовно виконувати 40 годин роботи — це не лише нерозумно, але й демотивує. Було б значно логічніше запропонувати короткий Proof-of-Concept на 2-3 години або хоча б оплачуваний POC-проект, щоб і компанія, і кандидат отримали взаємовигідний результат.

Дякуємо за зворотний зв’язок — ми розуміємо ваші зауваження й поважаємо позицію.
Справді, на деякі позиції у нас бувають складніші тестові завдання — це пов’язано з технічною складністю проєкту. У цьому випадку завдання відображає реальні виклики, з якими працює команда.

Ми завжди попереджаємо про формат заздалегідь та прозорі у цьому плані. Для тих, хто не готовий інвестувати стільки часу, ми з радістю збережемо контакт для інших вакансій з простішим флоу.
Ще раз дякуємо — зворотний зв’язок для нас цінний.