DevelopsToday

Київ, Варшава (Польща)

14 березня 2025 15:52

Kostyantyn Karimov

Ця компанія — чудовий приклад того, як можна змарнувати час кандидата і показати повну відсутність компетентності в плануванні найму. Я успішно пройшов усі етапи співбесіди на веб-розробника (React/Next): тестове завдання, лайв-кодинг, перевірку англійської. Мене взяли на роботу як веб розробника, але після цього несподівано заявили, що у них є React Native проект, і запитали, чи хочу я вивчати цей напрямок.
Я чесно сказав, що не маю досвіду, але готовий навчатися. І що ж я отримав? Ніякого навчання — просто завдання без жодного контексту. Коли я пояснив, що без розуміння React Native зробити це коректно неможливо, мені заявили, що React Native — це «те саме, що React», тільки «компоненти трохи інші».
Реальність в тому, що React Native — це окрема екосистема, і щоб працювати з нею, треба вивчати навігацію, стилі, роботу з API пристрою та інші фундаментальні речі.
Коли я відмовився працювати в такому абсурдному форматі, вони швидко позбулися мене, сказавши, що це «негативний досвід для нас обох». Найкраще в цій історії — «ми не маємо для тебе веб-проектів», хоча одночасно вони набирали людей на веб! Це вже не просто некомпетентність — це брехня в чистому вигляді.
Якщо вам обіцяють одне, а потім нав’язують інше — тікайте. Якщо вам кажуть, що React Native «трохи відрізняється» від React — перед вами люди, які не розуміють, що таке розробка.

Міла, не треба мене переконувати, що я щось не так зрозумів. Давайте по фактах:

Проєкт великий і вже написаний на React Native, з чіткою архітектурою (navigation, slices, services). Це не просто веб-React, де можна взяти і перекинути компонент на інший екран.
Ваші слова про «базові знання React» не відповідають реальності. Навіть у найпростішій задачі в React Native треба розуміти навігацію, стилізацію через inline або Tailwind, обробку подій (onPress замість onClick), роботу з API пристрою.
Ви спочатку запропонували навчитися, але в реальності просто кинули завдання без жодного контексту і чекали, що я вже знаю RN.
Ваша відповідь виглядає як спроба вигородити компанію замість визнати, що комунікація була провальною. Мене наймали на веб-React, а потім поставили перед фактом, що треба знати React Native без адекватного онбордингу.

Не варто перекладати вашу погану організацію на мої «очікування». Це не я не відповідав рівню, а ви не змогли чітко пояснити, що хочете.

Підтримали: Yuriy Bishko

Костянтине, поважаємо ваше бажання залишити коментар, але хочемо і зі своєї сторони прокомунікувати ситуацію, адже ми чітко дотримуємося комітментів з джоб-оферу.

Задача, яка була дана, стосувалася розширення функціоналу одного з екранів додатку, а саме перенесення вже готового функціоналу (React компоненти та логіка) з одного екрану на інший. Для виконання цієї простої задачі потрібні були тільки базові знання з React та базовий сетап інфраструктури з get started документації RN, що ідеально підходить для початку свого знайомства з технологією RN. Навігація у цій задачі не використовувалась, застосовувалися звичайні inline стилі разом з tailwind для RN. Це не потребує якихось додаткових знань, за умови досвіду роботи з React.

Скоріше тут вийшов конфлікт твого очікування щодо рівня обʼєму та складності проєкту, хоча при спілкуванні з рекрутером ти точно погоджувався працювати над нарощенням RN-скілів.

Any way, бажаємо тобі успіху на карʼєрному шляху та точного метчу згідно твоїх скілів та очікувань.

Ваші слова про «конфлікт очікувань щодо рівня обсягу та складності проєкту» не відповідають дійсності. Моє спілкування з вашим рекрутером зводилося до двох повідомлень: після успішного проходження всіх етапів співбесіди на веб-розробника мене запитали, чи хочу я розвиватися в напрямку React Native. Я чесно відповів, що досвіду не маю, але готовий навчатися.

Я очікував, що компанія має адекватне уявлення про навчання нової технології. Але, судячи з вашого підходу, ви вважаєте, що React і React Native — це одне й те саме, хоча це дві окремі дисципліни, які перед практичною роботою потребують тривалого навчання.

Натомість ви просто кинули мене в продакшн-проєкт, сказавши лише 2-3 слова про «інші компоненти», і очікували, що я миттєво розберуся. Такі речі потрібно проговорювати заздалегідь, а не ставити перед фактом. Якщо вам дійсно здається, що це «просте завдання для веб-розробника», то у вас або брак досвіду, або небажання визнавати свої помилки.