Developex

Київ, Дніпро

15 червня 2023 14:05

Andriy Slobodian

Недавно співбесідувався на відкриту вакансію FE розробника. В якості тестового завдання попросили написати гру шашки на Реакті і оплачувати його не збиралися. За звичайних умов я б пройшов мимо, але ж зараз особлива ситуація, я втратив роботу, в країні війна, я з 3-а малими дітьми знаходжусь в чужій країні в орендованій квартирі, вакансій на ринку практично нема ... довелося переступити через свої принципи і виконати те бісове ТЗ.

Посилання на GitHub з результатом виконання

Ви ж розумієте, що написати шашки — це не на 3 години завдання, сукупно я витратив кілька днів роботи (по комітах десь тиждень, але я не працював строго по 8 годин щодня .... десь проходив інші співбесіди, десь просто займався своїми справами).

Написав, відправив на перевірку. Звісно, розумію, що воно не ідеальне, там ще є що покращувати і вилизувати, але хотів уже виконати хоч мінімально основні вимоги, щоб допустили нарешті до технічної співбесіди.

За кілька днів прийшла відповідь.
Нашого замовника зацікавила Ваша кандидатура та Ви добре справились з тестовим завданням, але, на жаль, склалася наступна ситуація: через зміни в політиці компанії, вони тимчасово припиняють пошуки контрактників .... Наразі хотіли б попросити Вас приховати готове тестове завдання, а як тільки вакaнсія знову стане актуальною — одразу ж Вам повідомимо.

Моя субʼєктивна думка.
Я вирішив, що приховувати таке від загалу було б свинством з мого боку, бо потенційні кандидати повинні знати, з чим і ким матимуть справу. Я вважаю, що для того, щоб перевірити кандидата є випробувальний термін — це справедливо, або ж, якщо ж компанії принципово потрібно побачити реальний і не копійований код до підписання контракту — оплатіть завдання хоч частково — теж було б частково справедливо. Але ж ні, вони вирішили максимально скористатися з ситуації на ринку, поставити вас у позу, використати, а потім сказати — ой, ми своє отримали, гуляй мимо і не вздумай нікому розповідати, бо ми б хотіли ще й з інших невдах посміятися.

Доброго вечора, Андрію!

Ми уважно ознайомилися з Вашим відгуком та розуміємо Ваше розчарування і незадоволення, оскільки Ви витратили багато часу на виконання тестового завдання.
Ми ні в якому разі не мали наміру та потреби використовувати Вас. Ваш досвід здавався нам релевантним для нашої вакансії, тому ми вирішили розглядати Вашу кандидатуру і запропонували виконати тестове завдання як один з етапів відбору.

Як Ви самі зазначили, що всі умови тестового завдання були чітко обговорені з Вами, і Ви були попереджені, що його виконання не буде оплачуватися.
Для цієї вакансії тестове завдання є обов’язковим етапом для всіх кандидатів.

Скасування вакансій не залежить від нас, і, на жаль, жодна компанія не може гарантувати, що такі ситуації не виникнуть.

Тестове завдання — це Ваша робота, на яку Ви витратили свій час і яку виконали добре. Ми зазначили, що Ви справилися із завданням та планували продовжити комунікацію одразу, як замовник відновить роботу над вакансією. Тому ми не хотіли б, щоб хтось у майбутньому міг скористатися нею і видати її за свою. Плагіат чужих робіт є досить поширеним явищем, і ми хотіли б запобігти йому.

Підтверджуємо, що завдання об‘ємне та складне, тому просимо Вас закрити Вашу реалізацію на GitHub.
Наша мета — забезпечити конфіденційність тестового завдання автора та уникнути можливості плагіату з боку інших кандидатів.

Ми визнаємо, що Ваш відгук на dou.ua є Вашим особистим висловлюванням та поважаємо його.
Дуже цінуємо здорове обговорення та прагнемо до взаєморозуміння.
Перепрошуємо за дану ситуацію із скасуванням вакансії!

Що це значить?

Доброго дня!

У контексті нашої відповіді під «це Ваша робота» ми мали на увазі «це Ваші зусилля». Тобто тестове завдання, запропоноване як один із етапів відбору на вакансію, вимагало певних зусиль та певного рівня навичок з боку кандидата. Усі умови виконання тестового завдання були обговорені перед його початком.

Результати тестового завдання ми не використовуємо у комерційних цілях. Також ми дотримуємося принципу конфіденційності та у зв’язку з цим намагаємось запобігти ризиків використання роботи кандидата третіми особами.