12 червня 2024 20:58

Yuliia Dolnikova, Senior Software Engineer в Luxoft

Я Senior Software Engineer з досвідом роботи і в якості розробника, і в якості тех ліда. В Компарус потрапила після великого аутсорсу на позицію Middle розробника. На щастя, надовго там не затрималась, бо Компарус — IT фірма, яка живе за радянськими принципами та підходами до роботи, проте з самого початку це можна і не помітити.

Спочатку трохи про позитивне:
1. Комунікація з рекрутером Таєю була швидкою та приємною.
2. Дуже швидко були надані фідбеки по результатам кожного етапу (тестове, спілкування з рекрутером, тех інтерв’ю).
3. Багато активностей в офісі: тім білдінги, майстер класи, настолки і тд

Проте, є дуже багато «але»:
1. Обов’язковий офіс, в який ти маєш ходити строго з 9.00 до 18.00. Відчуття, наче потрапив на завод. Тут нікого не цікавить, що ти зробив всю роботу і зробив її якісно та в заплановані терміни. Головне — це відсидіти в офісі 8 годин і не дай бог ти підеш раніше на пів годинки, про це потім обов’язково згадають в фідбеці і скажуть, що ти «не серйозно ставишся до роботи». Зараз Компарус нарешті одумався та дозволив працювати з дому, проте наскільки їх вистачить — питання.
2. Повна відсутність робочої атмосфери в офісі. Відчуття, наче потрапив кудись на базар. Мати, пошлі та сексистські жарти — це все цілковита норма. Навіть менеджмент та скрами, навіть під час робочих мітінгів, дозволяють собі подібне. Коли я пожалілась на це HR, то вона сказала, що у в офісі повна свобода і вони не можуть заборонити людям щось казати і робити. Хоча за подібні жарти людину звільнили б просто моментально з будь-якої іноземної компанії (я була свідком такого в EPAM).
3. Повна відсутність розуміння скраму. Постійний підхід «кидай все і роби щось інше».
4. Відсутність довіри до своїх співробітників, постійний контроль та наявність мікроменеджменту. Ти повинен чітко відчитатись чому ти проставив саме таку оцінку. І скрам-мастер, роботою якого є проводити мітінги, буде тобі доводити що твій естимейт невірний і треба встигнути швидше.
5. Технології дуже сильно залежать від команди. Може пощастити і буде багато цікавого, а може бути дуже одноманітно.
6. Повне небажання деяких розробників розвиватись та покращувати свої навички та свій код. І найсумніше тут, що кількість років досвіду немає жодного значення, коли мова йде про Компарус. Приклад: я пишу мега детальне код-рев’ю, витрачаю на це 2 години свого часу, потім розробник, який працює в Компарусі вже більше 5 років мержить все під жодних змін, а на питання «чому» він на повному серйозі відповідає «ну в мене не вийшло з першого разу зробити як треба, тому поки най буде так, якось потім треба буде порефакторити». Тобто якість тут нікого не цікавить..
7. Через попередній пункт від коду іноді хочеться плакати.

8. Найголовніший мінус в тому, що в Компарусі твоєю основною метою є не гарно писати код та робити свою роботу, а подружитись з їхнім СТО, який намагається контролювати все і вся і, за замовчуванням, завжди правий. Ти можеш пропонувати мільйони варіантів покращення коду та процесів і спочатку скрам буде за це дякувати, але настане момент і скрам тобі прямим текстом скаже «СТО не подається, що тобі щось не подобається» і все інше тут вже не матиме жодного значення. Головне, це думка однієї єдиної людини, яка взагалі не знає твої технології, не знає як ти співпрацюєш з іншими командами і не бачить твій код.

Нажаль, Компарусу ще далеко до іноземних компаній, де існує цілковита довіра, взаємоповага та свобода.

Підтримали:  Sviatoslav Andrushko

Юля, дуже шкода, що ти не пройшла 3 місячний онбордінг-період в COMPARUS UA team.
Також шкода, що саме таке враження склалося за такий короткий період часу в компанії.
Ми прагнемо ставати краще, і засмучені, що по жодному з вказаних пунктів не було відгуку у форму зворотнього зв’язку під час періоду співпраці.
Дякую, що знайшла час та сили поділитись враженням про нашу взаємодію.
Це завжди важливо, адже завдяки цьому ми точно зможемо стати краще!

Підтримали: Iryna Artesiuk