CHI Software

Київ, Харків, Львів, Дніпро, Барселона (Іспанія), Краків (Польща)

6 червня 2014 16:55

Sviatoslav Zaitsev, C++ Developer в GlobalLogic

Сьогодні проходив у них співбесіду. Про саму компанію нічого поганого сказати не можу, мене зустріла приємна жінка HR, з якою ми приємно поспілкувались, але є одне але. Технічну співбесіду проодили двоє чоловік. Так от, один з них (нажаль ім’я не пам’ятаю) на початку нашої «приємої» розмови дав з розуміти, що нехоче аби я в його присутності говорив українською. Уривок з діалогу:
— Мені розцінювати це як притензію?
— Да, это притензия.
Ще порвало його питання: «Это как то связано с вашей политической позицией?». Дуже професійно, браво!
Такого свинства я ще ніразу не бачив. Я живу в Харкові вже більше майже 8 років, вчився тут в університеті, більше 3,5 років працюва в двох досить крупних компаніях, проходив більше десятка співбесід, в мене всі найближчі друзі — російськомовні, є навіть один товариш з Росії і ніхто ніразу мені не дорікав за те, що я спілкуюсь українською. Я все розумію, що клієнти у них з Росії, але я здається дав зрозуміти, що російську я знаю добре і можу вільно нею спілкуватись, якщо виникне така необхідність.
Звісно ж мій відгук для більшості тих хто шукає роботу в Харкові ніякого значення не матиме. Просто як на мене така поведінка не є професійною, а я спілкуюсь рідною мовою в рідній країні і не хочу аби мене примущували без необхідності переходити на російську.

Підтримали:  Nika Dmytro Panchenko Yuriy Поликарп Рыбак Oleksandr Zhuravlov Volodymyr Kopach Maksym Demchuk Oleg Georgiev Serhii Chechko Sergiy Kyrychenko Svitlana Konovalova Роман Прокопец Kseniia Дмитрий Noname Maksym Tymkovych Igor Tikhonenko Сергій Войтенко Andriy Honchar Кыцюня Карловна StormbreakerUA Suprun Andrii Artem K Богдан Дегтярь Chaster Kras Yevgen Lazeykin Kostiantyn Fendrikov Яна Nesterenko Vlad Neva Roman Rybakov Yuliia Miroshnychenko Ірина Котлярова Artur Kharkivskyi Mark Allen Kostiantyn Volovyk Александр Зинченко Slava Artem Dolobanko Mark Karnaukh Marina Prokopenko Tamara Dudko Yegor Moroz Roman Tretyak Jaroslav Shkarupilo Kateryna Quigley Pavel Koba Константин Максим Моторний Мария Гаркуша Oleksandr Ansimov Gregory Mazur Яків Житін Liudmyla Omarova Ihor Blyzniuk Виталий Шпотов Julie Nezhelskaya Yuliia Krashanovska Денис Жуков Lositskiy Nikolay Sergei Solonitcyn Roma Roman Pavlo Smirkus Anna Slavutskaya Anna Kushik Oleksandr Pliekhov Дмитро Овчаренко Vadym Romanenko Dmitry Deinershtein Oleksii Alexandrov Denys Papushaiev Oleksandr Korobeynikov NewOne NewOne Andrii Krupka Ivan Yurchenko Dmytro Kh Коля Малюта Max Shnurenok Євген Магер Sam Andrii Bil Anton Babenin осокор тауер Timur Ruslan Kiianchuk Ruslan Boiko Anna Zelenska Dmytro Vyacheslav Nesterov Andrey Frunt Roman Zakharov Maksym Dumchikov Олександр Ілюшенко Семен Колмаков Andrii Makohin Sergey Lukyanov

7 коментарів

Мне почему-то кажется, что Святослав не очень растроился, что ему не удалось поработать с росийським заказчиком. Хотя это конечно само по себе странно. Все мы этого, чего греха таить, хотим. Святославу я бы посоветовал не отчаиваться, а подтягивать рууский, походить на конверсейшин клабы руские. Там я знаю не редко можно встретить нэйтив рашин спикеров.

Навіщо? З чого ви взяли що я погано знаю російську?

Святослав, ну Вы же не всю историю рассказали. У Вас в резюме написано, что Вы владеете русским языком на уровне native speaker. При назначении интервью Вас спросили не будет ли для Вас проблемой тот факт, что часть наших клиентов — российские компании и общение происходит на русском языке (из-за раздутой в прессе истерии мы вынуждены об этом спрашивать). Вы сказали, что нет.
Я начал интервью на русском языке, а Вы мне подчеркнуто отвечали по украински. При этом я вполне мог бы быть тем самым клиентом, который набирает себе в Харькову команду на проект — я ведь не успел обозначить свою должность, верно? Считайте, что это был тест на стрессоустойчивость при общении с русскоязычным клиентом и Вы его не прошли :)
А политику сюда мешать ни к чему.

Я завжди відповідаю українською бо живу в Україні і крім вас це ніколи нікого не дратувало. Я ж не знаю чи знаєте ви українську. Коли мені кажуть «извените, я вас не понимаю», я спокійно перехожу на російську, а не коли мені пред’являють притензії. Та і про політику я навідміну від вас не сказав ні слова. Це було взагалі то ваше, як на мою думку дуже дике і не професійне питання (невже в нас всі спілкуються російською/українською виключно з політичних міркувань?).
Якби в мене було велике бажання, вибачте, сратись з людьми по мовному питанні, то я б 8 років тут не жив. І якби думав про всіх росіян однаково упереджено то і на співбесіду не прийшов би.

Вы за меня только не придумывайте ничего. Меня вовсе не возмутило то, что Вы отвечали на украинском языке. Хотя, я считаю, что отвечать собеседнику на том языке, на котором он к Вам обратился — это означает вести себя вежливо (при условии, что Вы этот язык знаете), а менять язык общения по своей инициативе — невежливо, это тем не менее всего лишь мое субъективное мнение и на Вашу оценку как кандидата оно никак не влияло.
Однако, принимая человека на работу, я на интервью имею право создавать ситуации, которые служат проверкой его пригодности для той работы, на которую я его нанимаю. Я оценил Ваше поведение как такое, которое мне не подходит. Не сомневаюсь, что в Харькове достаточно компаний, которым Вы подойдете больше.

Я оценил Ваше поведение как такое, которое мне не подходит.

то есть, все-таки оценка профессиональных навыков «C++ developer» свелась к языку, на которой велась беседа. так?

...
Я оценил Ваше поведение как такое, которое мне не подходит.

Хоть бы не противоречили сами себе, раз уж решили в отзывах отпор давать.

Это Вам и Святославу все хочется к языку общения свести. А я не буду здесь пересказывать весь ход собеседования — это некорректно будет в том, числе и по отношению к Святославу.