Проходження курсів ніколи не було моїм постійним заняттям. Болючі спогади зі школи та університету досі спливають «флешбеками».
Довго збирався з думками та силами, щоб нарешті почати навчання. Вибір зупинився на курсах Certified Unicorns.
Питань «чому саме Certified Unicorns» у мене навіть не виникло. Я бачив результат двох колег, які готувалися до тієї самої сертифікації. Один вчився тут, другий — в іншому місці. Результати іспиту та відгуки все розставили по своїх місцях.
Дуже сподобався формат навчання: можна відвідувати лекції онлайн або дивитися запис. Для мене з непередбачуваним робочим графіком це було ідеально.
Матеріал викладається живо, з реальними прикладами з практики. Суха теорія відразу «оживала». Проміжні іспити допомагають добре закріпити кожен розділ. Окремо приємно було отримати готові картки для Quizlet.
Порада: обов’язково беріть до уваги рекомендації Олександри та кураторів — тоді підготовка проходить значно гладше і безболісніше
За допомогою Certified Unicorns (зокрема тренерки Олександри Ковальової) я отримала мотивацію для підготовки та впевненість в успішній здачі свого першого іспиту ISTQB (FL) — а це саме те, чого мені бракувало після кількох незавершених спроб пройти цей шлях самостійно.
Я навчалася на Live-курсі, де основою були прямі ефіри, доповнені відеозаписами (щотижня — два заняття онлайн і одне у форматі запису). Якщо під час самостійного навчання я буквально засинала над силлабусом, то на лекціях нудьгувати не доводилося: Олександра, спираючись на багаторічний досвід, підкріплювала теорію реальними прикладами з різних доменів та складу команд, пояснювала тонкощі ISTQBішної англійської (після чого в мене часто виникало прозріння на кшталт: «А, так ось що цим хотіли сказати»).
Базою для навчання, звісно, був силлабус, але також надавалися додаткові матеріали — книги, слайди, статті та посилання на іншу літературу. Я мала змогу попрактикуватися на великій кількості тестів, схожих на ті, що були на реальному іспиті. Впродовж навчання не виникало відчуття, що я залишилася сам на сам із матеріалами чи нюансами сертифікації — завжди можна було поставити запитання чи отримати підтримку в Slack, де були всі учасники групи разом з Олександрою та її колегами — Станіславою та Іриною.
Моя рекомендація — долучайтеся до телеграм-каналу Юнікорнів: там часто діляться цікавинками, інсайтами, анонсами івентів та періодично проводять розіграші. Саме в одному з таких розіграшів я виграла місце на курсі підготовки до ISTQB Foundation Level!
Однозначно рекомендую Certified Unicorns!
У вас можуть бути свої причини складати або не складати цю сертифікацію. Але якщо вирішили складати щоб отримати щось більше, ніж сертифікат — вам точно сюди.
Знайомий з Олександрою ще з 2019 року, коли вперше успішно склав FL екзамен. Після цього за допомогою юнікорнів склав ще 2 AL сертифікації: Analyst (2020, перша група) та Manager (2026).
За цей час Олександра та її команда виконали величезну роботу, що матеріалізувалося у цілий низці якісних курсів.
Оптимальний підбір літератури та навчальних матеріалів для кожної теми, запрошення експертів найвищого рівня, визначення сильних і слабких сторін кожного студента — усе це є в продуктах команди.
Тут ви отримаєте РОЗУМІННЯ того, що входить до програми іспиту.
На мою думку, якщо дотримуватися всіх вказівок Олександри та систематично працювати протягом усього курсу, то легше скласти, ніж не скласти.
Сподівваюся, що Certified Unicorns і надалі будуть тримати марку і радуватимуть новими курсами, AI / Gen AI, наприклад.
Дякую Certified Unicorns та Олександрі особисто за чудову підготовку до ISTQB Foundation Level. Все було професійно, проте драйвово. Однозначно курс вартує своїх коштів.
Хочу щиро подякувати Certified Unicorns за якісне та продумане навчання. Я вже пройшла другий курс і можу з упевненістю сказати, що підготовка до іспиту ISTQB була на найвищому рівні.
Окрема подяка Олександрі та всій команді за професійний підхід і підтримку протягом усього навчання. Можливість готуватися у власному темпі дала відчуття спокою й упевненості — навіть складаючи іспит однією з останніх, я почувалася максимально зібрано.
Особливо хочу відзначити тренерку за подачу матеріалу: навчання було структурованим, цікавим і зовсім не нудним. Дякую за знання, мотивацію та комфортний навчальний процес!
Пройшла вже другий курс від юнікорнів і максимум задоволена!
Навіть не плануючи здавати сертифікат, головним фактором підписатись на курс було просто тому, що це курс від Олександри. А цього разу ще й безцінні лекції від Артема по Agile!
Дякую вам, а за підготовку до тест аналіста двічі вдячна)
Пройшла ISTQB Agile Testing і відчуваю, що це найкраще навчання, яке зі мною сталося за цей рік!
Хоча прийшла на курс без особливих очікувань, хотіла розібратися з аджайлом, послухати Артема, а приємним бонусом підготуватися з Олександрою до іспиту та отримати нову ачівку.
Але сталося не так, як гадалося)
Вже після другої лекції я помітила, що в роботі починаю переглядати якісь свої установки та переконання, моє ставлення до робочих задач змінюється і це приносить добрі результати)
Класно, що ми розбирали не тільки «ідеальний світ», але і реальні кейси на проектах, коли не все йде добре) Бо зазвичай від ISTQB ти очікуєш дізнатися про те, як це має працювати, а не про те, як зробити так, шоб воно так працювало))) А курс закриває ці моменти, дає можливість визначити для себе план дій, який складається з маленьких, але впевнених кроків. Бо «саме з простих речей і починається тектонічний процесний зсув» ❤️
І звичайно сама підготовка до тесту — на висоті! В певному сенсі тут теж перебудовувався майндсет, бо ми ретельно розбирали всі хитрі питаннячка, а тому я знала, шо від мене очікують на тесті) Не те шоб хвастаюсь, але 92% самі себе не наберуть
Я дуже вдячна всій команді за вашу роботу! Ви зірочки ⭐️
Це був один із найприємніших навчальних досвідів проходити підготовку до ISTQB FL у Certified Unicorns та в Oleksandra Kovalova💙
Курс виявився набагато цікавішим, ніж я очікувала: матеріал пояснювали легко, структуровано й дуже доступно. Навіть складні теми розкладали так, що все ставало зрозумілим уже під час заняття🤓✨
Особливо сподобалася атмосфера: дружня, спокійна, без зайвого стресу. Було відчуття, що тебе справді ведуть і підтримують, а не просто «начитують» теорію. Усі приклади були практичними, логічними та такими, що реально допомагають підготуватися до іспиту📝💡
Навчатися було легко й навіть весело, час пролітав непомітно. Після курсу я відчула впевненість у своїх знаннях і розуміння того, як правильно готуватися далі🚀📚
Однозначно рекомендую Certified Unicorns усім, хто хоче якісно й комфортно підготуватися до ISTQB. Це саме той курс, де буде і корисно, і приємно✨👏🦄
Дякую Юнікорнам і Олександрі особисто за чудову підготовку до ISTQB Foundation Level
Все було професійно, місцями (не)легко, проте драйвово
Купа додаткових матеріалів, купа інсайдів з особистого досвіду і досвіду наших колег, купа відповідей на питання, що турбували групу, купа жартів і невимушеної атмосфери) все було клас)
саме тому коли, трохи відпочивши, шукатиму нову сертифікацію, знаю точно, куди повернусь ;)
Своє знайомство ііз тренеркою Alexandra Kovalova почався із пошуку відповіді: а як же треба ...а скільки тестів треба.....та багато інших питань, які зʼявляються на початку карʼєри. Відповіді привели до Alexandra Kovalova та Unicorns. Отримані, на курсах, відповіді дали можливість розвиватись в напрямку тестування. Здавала Foundation, Test Analyst з часом прийду і за підготовкою Менеджера. Ставьте цілі, Вчиться, Здавайте іспити — це прикольний досвід який отримаєш із Unicorns 🦄
Шукав курс для якісної підготовки до сертифікації ISTQB Foundation Level і вибір впав на Certified Unicorns — чудова команда з тренеркою Alexandra Kovalova — це був правильний вибір. Починаючи з того, що кожен момент пояснюється достатньо для того, щоб кожен міг зрозуміти (не завчити, а реально зрозуміти що до чого), закінчуючи прикладами з персонального досвіду (який вже ого-го!) і дійсно корисними порадами, які можна (і потрібно) використовувати на роботі у реальних умовах.
Відмінна організація, чудово поданий матеріал, повага, гумор, багато праці, технічної англійської, нових матеріалів, нової книжки (рекомендую! — вона справді допомагає) та багато іншого. Це крутий досвід, це вартує того.
Дуже вдячний команді, колегам та особисто Олександрі за таку круту працю і допомогу кожному, хто дійсно хоче досягти мети і не просто скласти іспит, а ще й мати актуальні знання, навички та рухатися до своїх цілей.
Я сдала сертифікацію Foundation разом з юнікорнами і повертаюсь до Саші знову в наступному місяці на підготовку до Test Management.
Для мене був важливіший сам шлях і можливість навчатись у Олександри, можливість задавати питання і надихатись відповідями. Класно, що зутрічі саме онлайн, а не у записі, це дає відчуття турботи і common goal sharing, я відчувала себе у дуже класній команді.
Після курсу я отримала друге дихання у своєї професії, надихнулась, та відчула важливість того, що я роблю. Для мене це виявилось важливіше за саму сертфиікацію.
З нетерепінням чекаю тест менеджмента.
Проходила курс ISTQB Foundation Level
->Чому вирішила проходити курс? Здавати екзамен можна декількома мовами, але серед переліку немає української, зате є англійська і російська. Вирішила здавати англійською, хоча мій рівень — Intermediate. Підготуватись до складання сертифікаційного тесту і так не дуже легко, а при не дуже доброму знанні мови — ще важче. Тож обрала курс, щоб було легше. До того ж подумала, що якщо раптом не пройду сертифікацію, то принаймні залишаться знання від курсу.
->Чому Unicorns? Тут все просто — порадили люди, які проходили курси Unicorns раніше.
->Як відбувається навчання
Якщо коротко. 3 заняття на тиждень приблизно по 2 години, а між ними ще інші відеозаписи і читання літератури.
Якщо не коротко. Все навчання проходить на окремій платформі (плюс окремо Slack для комунікації). Все ДУЖЕ добре структуровано. Вас ніби беруть за руку і плавно проводять по всьому силлабусу (і не тільки).
Все починається зі вступу, де детально пояснюється, як буде проходити навчання, які матеріали вам потрібні і все таке інше. Усі матеріали видаються безкоштовно в електронному вигляді, але для вашої ж зручності краще їх роздрукувати. Вам навіть дадуть лінки, де зручніше друкувати.
Силлабус — ваше головне джерело інформації, поділений на секції, тому і навчання так само поділене на секції, і проходить лінійно (поки не пройшли попередній урок — не маєте доступу до наступного). Це дуже правильно, щоб не було каші в голові. В кінці кожної секції — тест, як ви зрозуміли інформацію, а потім відео-розбір тесту, щоб ви могли засвоїти помилки.
Як казала вище,
Після того як ви пройдете всі навчальні секції, у вас буде можливість пройти пробні тести, аналогічні тим, які будуть на сертифікації.
->Плюшки, які ви отримуєте
Реальні живі приклади. Курс веде Олександра — у неї просто шалений досвід, і вона ним радо ділиться. До речі, момент, котрий був для мене важливим. Під час трансляції ви бачите і презентацію, і, власне, Олександру. Бо я, наприклад, не можу зосередитись, коли тільки одна презентація і монотонний голос «за кадром». Мені важливо бачити людину. Монотонності, до речі, у цьому курсі не буде — Олександра розповідає дуже цікаво навіть про технічні речі.
Багато літератури. Протягом курсу вам порадять багато книжок, які далі стануть у пригоді (не під час курсу і не для сертифікації, а потім — для подальшого розвитку).
Група. У групі багато людей — хтось ділиться своїми кейсами, хтось ставить запитання — це теж дає вам корисну інформацію. Або ви можете поставити запитання й отримати відповіді від купи людей, як це в них. Коротше, дуже корисне ком’юніті.
->Чи важко навчатись? Мені було і є (я все ще в процесі) важко. Бо дуже великі обсяги інформації. І оскільки, як зазначала вище, моя англійська посередня, на вивчення йде більше часу. Але ніхто не жене, ви просто йдете у своєму темпі. Однак, якщо збираєтесь проходити курс, то маєте мати хоча б
Готувалась до іспиту один раз в форматі онлайн 🫶
Проте, мені більше би зайшов формат в записі, бо я мама та QA.
Уроки були цікаві, драйвові та виникало багато запитань.
Не вистачило мотивації пройти курс до кінця. Але отриманні знання — безцінні.
Хочу завершити курс та отримати сертифікацію 🤝
Тричі з Юнікорнами готувався до сертифікації. Двічі в групі і раз з Сашиним кураторством особисто.
В останній момент в 2021 році знайшли Certified Unicorns і після спілкування з Олександрою сумнівів, що це саме той тренер, який не просто начитає, а ще й все роз"яснить та розкладе по поличкам, не було.
Дуже сподобався підхід по відео лекціям, тестам по кожному розділу і супроводі групи:
— лекції проводились зранку, тому можливості з"їхати на те, що стомлений після роботи, багато задач, треба на тренування тощо не проходять. Зі свіжою головою після кави — вперед до знань;
— лекції день-в-день викладались в ютюб, якщо не зміг приєднатись або не до кінця зрозумів, спокійно можна переглянути пізніше;
— тести були по кожному розділу з подальшим розбором проблемних питань;
— на лекціях давались корисні посилання на інші джерела, наприклад книги, які викладались на Google Drive;
— наявність пробних тестів по всьому курсу
— допуск до іспиту від Олександри. Так, типу формальність і ніхто не заборонить здавати без допуску, але саме перед отриманням допуску, якщо є проблеми, то точно на них вкажуть і порадять, що саме треба підтягнути;
— допомога в реєстрації на іспит та поради з підготовки до нього.
Трішки вражень про тренера:
— комунікативні навички на вищому рівні, лекції і матеріал подаються цікаво і зовсім не сухо;
— наведення прикладів з реальних випадків та ситуацій;
— матеріал структурований, немає перстрибування з одного на інше і переливання з пустого в порожнє;
— тримає в тонусі всю групу (а нас було близько
— завжди при чому доволі швидко відповідає на питання, якщо такі є, в особистій переписці чи в каналах в Slack;
— ну і на останок, видно, що це не просто робота чи хобі в Олександри таке, а вона дійсно переживає за всіх без виключення учасників курсу та щиро прагне не лише, щоб вони склали іспит, а і зрозуміли та використали отримані знання.
Ну і ще момент, крім тренера групи вели куратор Карина, PR Юлія та Ірина, яка займалась фінансовими питаннями. Вам теж хочу сказати дякую за чудове виконання роботи та вклад в супровід групи.
В 2023 році також проходив курс підготовки на Test Analyst. Можу сказати, що підхід ще більш покращився. Виділені в сілабусі важливі терміни, на останній лекці — tips&tricks по тому, як підготуватись до іспиту, зареєструватись, як відсіювати неправильні варіанти, тощо. На жаль, через певні обставини до іспиту не дійшов, але є записи лекцій. Тому, якщо ще надумаю здати, то по ним можна підготуватись.
В 2024 під кураторством Саші підготувався та здав на сертифікат ISTQB Gambling. Все було так само круто!
Щоб підсумувати все вище сказане, скажу так — надалы 100% рекомендуватиму даний тренинг центр, ну і сам, якщо плануватиму наступні сертифікації першочергово розглядатиму саме Unicorns.
Начал интересоваться курсом ISTQB FL ещё с зимы, но были сомнения в том, что получу реально что-то полезное (перед этим был негативный опыт + в целом достаточно контор, которые продают не практические знания, а просто сухую теорию + были сомнения, что буду проходить курс до конца, т.к. до этого был печальный опыт с курсами на Udemy).
Но потом посоветовался с QA Mother Аминой, с приятелями по QA, которым доверяю и которые подтвердили мне квалификацию Александры и решил таки взяться.
Курс действительно интересный и полезный для меня, но не потому что ISTQB классно дают материал для подготовки, а потому что прикладной разбор от Александры со всякого рода деталями, тонкостями и т.п. Нравится, что по каждому разделу есть контрольный тест (в некоторых разделах их по несколько) + общие тесты по всему курсу. Также очень понравились регулярные live Q&A сессии, где можно было поговорить не только про подготовку к ISTQB, но и получить совет по своим QA проблемам по работе.
Курс ещё не закончил, но 4 из 6 разделов уже прошел и дальше планирую закончить.
Из пожеланий/улучшений у меня только одно (актуален для тех, кто изучает через видеозаписи): хотелось бы, чтобы все видео были хотя бы в 1080p
P.S. нет, ещё одно пожелание: чтобы Александра не теряла своего энтузиазма и энергичности)))).
Certified Unicorns то моє натхнення і вакцина проти професійного вигорання вже декілька років! Здала з Олександрою Foundation, повернулась за Advanced Test Analyst, бо «доброго айсітікьюбішного», а потім «доброго дизайнерського раночку», то кращий початок дня! Успішно склала обидві сертифікації, навіть, якщо відставала від курсу по часу. Здають всі, хто проходить курс до кінця) Це була віддушина де розуміють спільний тестувальницький біль і радощі, в компаніях часто того не вистачає, бо всі ми коники, коли хочеться бути трохи і юнікорном) З задоволенням повернусь за Test Managment (цікавлять процеси, не роль), а також чекаю що будуть читати AIшку
Цієї весни я навчалася у групі Hanoi на курсі підготовки до ISTQB Foundation Level v4.0 від Certified Unicorns — і це був вау-досвід 💛
Матеріали — на всі 100% і навіть більше: лекції, флешкарти, тести, приклади з реальних проєктів, поради від команди Саші та учасників групи. Окремо хочу відзначити Сашу — вона не просто давала відповіді, а завжди ділилася своєю думкою, пояснювала, чому погоджується чи ні, і як би сама діяла у ситуації. Це неймовірно цінно!
Атмосфера була настільки дружньою й підтримуючою, що навіть найскладніші теми засвоювалися легко. Особливо подобалося, як теорія перепліталася з реальними історіями — вони допомагали краще зрозуміти і запам’ятати матеріал.
Якщо хочете не просто «здати» ISTQB, а й реально прокачати свої знання та навички тестування, дуже рекомендую цей курс. Це інвестиція, яка окупається на всі 200%! 🚀
Навесні проходила практичний тренінг Test Design Techniques від Certified Unicorns. Це були дуууже насичені пару тижнів навчання з цікавими лекціями та завданнями. Більшість домашніх завдань не були простими, але вони істотно розширили мої знання. Матеріали, подача — все на найвищому рівні.
Найбільша цінність в Certified Unicorns — це команда. Менеджери, сапорти, які дадуть відповіді на всі питання і підтримають у будь-якій ситуації. І найголовніше — незмінна тренерка Олександра Ковальова. Людина, у якої хочеться вчитись, яка надихає. Чого тільки вартують її «Доброго тест дизайнерського раночку» чи «Доброго ISTQBшного ранку») Саша має дар пояснювати складні речі простими словами, додавши гумор та приклади з власного досвіду.
Планую доєднатись до курсу ISTQB Foundation Level v4.0, адже впевнена, що саме тут допоможуть пройти цей нелегкий шлях до сертифікації.
Я навчалася на курсі ISTQB Foundation Level v4.0 від Certified Unicorns і це була одна з найкращих інвестицій у мій професійний розвиток як QA Engineer.
Живі трансляції з тренеркою Олександрою Ковальовою (близько 70%), доповнені відеозаписами (30%), дають можливість задавати питання в реальному часі й отримувати глибокі пояснення складних тем. Також повноцінний пакет навчальних матеріалів: 12 відео-розборів тестових питань, 5 пробних іспитів, 350+ офіційних тестових питань з поясненнями, Flash Cards, авторський Workbook, syllabus, glossary — усе до вашого старту.
Цінною для мене була підтримка під час всього курсу: chat‑комунікація з тренеркою між заняттями, організаційна допомога від кураторки, консультації щодо провайдера сертифікації, форматів іспиту, remote exam, навіть підбір центру у вашій країні...
Я можу з повною упевненістю рекомендувати курс ISTQB Foundation Level v4.0 від Certified Unicorns — особливо якщо вам подобається навчатися із взаємодією, потрібна структурована програма, багато практики та якісні матеріали.
Цей курс точно підійде тим хто прагне не лише здати іспит, а й краще розуміти, як застосовувати знання в реальних проектах.
Як результат ви отримаєте впевненість у знаннях, чітке розуміння термінології та структури тестування, а також хороший фундамент для подальших рівнів сертифікації.
Чудовий курс для тих, хто хоче впевнено скласти ISTQB та прокачати тестові навички
Навчався на курсі Foundation Level від Certified Unicorns, і можу сказати, що це один із тих випадків, коли очікування та реальність збіглися на 100%.⠀
Матеріал поданий дуже структуровано, кожна тема супроводжується прикладами з реальних проєктів, що допомагає швидко зрозуміти та запам’ятати. Дуже сподобалося, що ми не просто «зубрили» теорію для іспиту, а розбирали, як ці знання застосовуються на практиці.
Окремий плюс — це підтримка тренерки Саші Ковальової. Вона вміє пояснити складні речі простою мовою, завжди дає зворотний зв’язок і мотивує рухатися далі. Також вразив обсяг додаткових матеріалів: тести, флеш-картки, пробні іспити, unicorn-wiki — все це реально допомогло впевнено підготуватися.
Якщо ви думаєте, чи варто інвестувати свій час і гроші у цей курс — моя відповідь однозначна «так».
Переваги:
— структурована програма та чітка логіка викладання;
— багато практичних прикладів;
— велика база допоміжних матеріалів;
— професійний і доброзичливий тренер.
Недоліків не знайшов, хіба що хотілося б ще більше практичних завдань =)
Але окремо хотів би додати про Сашу, щоб ви більше зрозуміли, чому її компанія — це найкраще, що з вами може трапитись!
Саша Ковальова — це та людина, яка може перетворити «суху» теорію ISTQB на історії, що запам’ятовуються надовго. Вона пояснює так, ніби ти сидиш із подругою на каві, але при цьому встигаєш зрозуміти всі визначення, моделі та техніки тест-дизайну.
Вміє розкласти складну тему на маленькі логічні шматочки й подати так, що вже під час лекції починаєш думати: «А чого я раніше цього не робив у роботі?»
Окремий кайф — її приклади з реальних проєктів. Це не просто «аби було», а кейси, які допомагають побачити, як книжкова теорія працює в живому IT. І ще вона вміє підтримати так, що навіть після невдалого пробного тесту ти виходиш із думкою: «Ну нічого, наступного разу точно зроблю краще».
Якщо коротко — Саша це поєднання професіоналізму, почуття гумору і щирої підтримки. Тренерка, з якою ти і знання отримаєш, і заряд позитиву на півжиття
21 відгук