15 лютого 17:06

Dmytro Khimich, Python Automation QA | AI Engineer

Хочу поділитися своїм реальним досвідом проходження співбесіди в 3Shape на позицію AI Application Specialist, який, на жаль, залишив більше розчарування, ніж позитиву.

Перш за все — це дуже довга розкачка. Вся коммунікація і рішення відбуваються і приймаються повільно і потрібно про себе постійно нагадувати (з останніх відгуків я зрозумів, що це норма для компанії).

Процес складався з кількох етапів: HR-інтерв’ю, співбесіда з AI Business Owner, технічне завдання та технічна співбесіда з головним ML\AI інженером.

Після технічної співбесіди в мене було відчуття, що все пройшло добре. Ми обговорювали архітектуру, підходи, можливі покращення, і я вже серйозно розглядав цю компанію як своє наступне місце роботи.

Але в підсумку, після тижня очікування і нагадування про себе, отримав відмову з формулюванням, що їм потрібен сильніший рівень у певних аспектах.

Все б нічого, але компанія від самого початку мала моє резюме, бачила мій досвід і розуміла мій рівень. Також у вакансії говорилось: «Не хвилюйтеся, якщо ви не ідеально відповідаєте вимогам. Найважливіше — це вплив, який ви можете принести. Будь-який унікальний досвід, який допомагає виконувати основні обов’язки, буде вважатися реальною перевагою, якщо ви зможете пояснити його цінність.». Я витратив значну кількість часу на виконання тестового завдання, підійшов до нього максимально відповідально, продемонстрував архітектурне мислення, реалізував кілька AI-агентів і показав свою мотивацію та зацікавленість. А на практиці виявилось, і вони прямо по це сказали, що проводять кастинг, паралельно проводячи співбесіди з багатьма іншими кандидатами і просто обирають «найкращого з найкращих», навіть якщо інші кандидати також добре підходять, успішно виконали тестове завдання і повністю відповідають ролі — пріоритет віддається виключно максимально технічному кандидату, незалежно від мотивації, потенціалу чи відповідності ролі в цілому.

У результаті кандидат витрачає тижні часу, виконує тестові завдання, проходить кілька етапів, інвестує себе в процес — без жодних гарантій і без розуміння реальних шансів.

Мій висновок: якщо ви розглядаєте 3Shape, будьте готові до тривалого процесу, високої конкуренції і того, що навіть успішне проходження всіх етапів не означає реального наміру зробити вам офер.

Дмитро, добрий день.

Дякуємо, що поділились своїми враженнями — це важливо для нас, і ми хочемо відповісти так само відкрито.

Нам щиро шкода, що процес залишив більше розчарування, ніж позитиву — тим паче, що після кожного етапу Ви ділились виключно гарними враженнями.

Наш процес справді є тривалим і багатоетапним. Вимоги у 3Shape є однаково високими для всіх позицій — це не виняток для цієї ролі, а загальний стандарт компанії.

Щодо процесу вибору: так, кілька кандидатів проходили співбесіди паралельно, й Ви були не єдиним кандидатом. Але важливо розуміти, що кожен оцінювався не у порівнянні з іншими, а відповідно до вимог вакансії.

Рішення у Вашому випадку було прийнято на основі результатів технічної співбесіди та практичного завдання — саме на цьому етапі ми побачили певну різницю між поточним рівнем навичок і вимогами ролі. Ваша мотивація, зацікавленість і відкритість були дуже помітними та щиро цінуються. Проте наразі трохи не вистачило hard skills, щоб повністю відповідати технічним очікуванням позиції.

Якщо у Вас залишились питання — я готова відповісти на них. Ми цінуємо час, який Ви вклали у цей процес, і щиро сподіваємось на можливість співпраці у майбутньому.

Гарного дня і всього найкращого!